Krezusi coraz bogatsi

[2017-02-24 00:38:18]

Coroczna lista „Forbesa” pokazuje skalę niedorzecznych nierówności dzielących polskie społeczeństwo. Wciąż setki tysięcy ludzi żyje poniżej minimum egzystencji, a część pracodawców uważa, że płaca minimalna na poziomie 2 tys. brutto jest zbyt wysoka. Wynagrodzenia rosną w ślamazarnym tempie, zaś majątki krezusów w ciągu zaledwie roku zwiększyły się o ponad ¼. Jednocześnie rodzeństwo Kulczyków posiada majątek bliski tegorocznym wydatkom programu 500+, choć ich bogactwo zostało w całości odziedziczone po ojcu. Oto logika kapitalizmu – roszczeniowa klasa próżniacza pławi się w bogactwie, nie mając żadnych zasług ani nie wykonując żadnych społecznie pożądanych prac, a władza wzbrania się przed podniesieniem podatków dla krezusów, choć dzięki temu możliwe by się stało sfinansowanie doniosłych społecznie celów.

Piotr Szumlewicz

Magazyn „Forbes” opublikował listę najbogatszych Polaków. Pierwsze miejsce przypadło Sebastianowi i Dominice Kulczyk, których majątek wyceniono na 14,3 mld złotych (spadek o 10,2%). Drugie miejsce zajął Michał Sołowow – 11,8 mld zł (wzrost o 28,4%). Na trzecim miejscu znalazł się Zygmunt Solorz-Żak, którego majątek wart jest 10,3 mld zł (wzrost o 4,1%). Kolejne miejsca zajęli: Dariusz Miłek, Anna Woźniak-Starak i Jerzy Starak, Leszek Czarnecki, Bogdan i Elżbieta Kaczmarkowie, Germán Efromovich, Bogusław Cupiał, Roman Karkosik.

Majątek 100 najbogatszych Polaków zwiększył się przez ostatni rok o ponad 25% i obecnie wynosi prawie 134 mld zł (rok temu niecałe 108 mld zł). Zestawienie Forbesa obejmuje aktywa biznesowe, udziały w przedsiębiorstwach oraz środki z transakcji.

Miliarderów w tegorocznym rankingu jest dwudziestu pięciu, czyli o pięciu więcej niż w ubiegłorocznym zestawieniu. W ubiegłym roku, by znaleźć się na liście „Forbesa”, trzeba było mieć minimum 433 mln, czyli o prawie 100 mln więcej niż rok wcześniej.

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 października:

1868 - W Kucharach urodził się Stanisław (Salomon) Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w Stanach Zjednoczonych zmarł Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.