Eurostat: Niskie wydatki publiczne w Polsce

[2017-03-06 16:39:05]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące wydatków publicznych w PKB w krajach należących do Unii Europejskich. Wynika z nich, że średnie wydatki publiczne w UE w 2015 roku wyniosły 47,2% PKB.

Najwyższe wydatki miały Finlandia i Francja – po 57,0%, Grecja – 55,4%, Dania – 54,8%. Najniższe wydatki miały: Irlandia – 29,4%, Litwa – 35,1%, Rumunia – 35,7% i Łotwa – 37,1%. Bardzo niskie wydatki publiczne miała też Polska – 41,5%.

Eurostat przedstawił też dane na temat wydatków krajów członkowskich na zabezpieczenia społeczne. Średnia wszystkich krajów UE wyniosła 19,2% PKB. Najwyższe wydatki na politykę społeczną są w Finlandii – 25,6%, Francji – 24,6%, Danii – 23,6% i Austrii – 21,7%. Najniższe wydatki miały Irlandia – 9,6%, Litwa – 11,1% oraz Rumunia i Łotwa – po 11,5%. Wydatki wyraźnie poniżej średniej unijnej miała też Polska – 15,9%.

Oddzielnie Eurostat przedstawił dane dotyczące wydatków publicznych na służbę zdrowia. Średnia wydatków w UE wyniosła 7,2%. Najwyższe wydatki na zdrowie mają Dania – 8,6%, Francja – 8,2% oraz Holandia i Austria – po 8,0%. Najniższe wydatki na opiekę medyczną ponoszą Cypr – 2,6%, Rumunia – 4,2% i Grecja – 4,5%. Bardzo mało na zdrowie wydaje też Polska – 4,7%.

Piotr Szumlewicz

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilką na czele.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.