Duże różnice między dochodami kobiet i mężczyzn na stanowiskach kierowniczych

[2017-03-07 11:18:05]

Dane Eurostatu pokazują, że w Polsce kobiety coraz częściej zajmują stanowiska kierownicze, ale niestety nie otrzymują za nie tej samej gratyfikacji finansowej, co mężczyźni. Potrzeba radykalnego zwrotu feministycznego i całościowej polityki równości płci, ale niestety obecny rząd robi wszystko, aby zablokować aspiracje zawodowe kobiet i umocnić patriarchalny podział ról płciowych.

Piotr Szumlewicz

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące kobiet i mężczyzn pełniących funkcje kierownicze w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 10 pracowników.

Zgodnie z danymi z 2014 roku w Unii Europejskiej funkcje kierownicze w firmach zajmuje blisko 7,3 mln osób, z czego 4,7 mln, czyli 65%, stanowią mężczyźni. Kobiet jest 2,6 mln, czyli 35%.

Najwięcej kobiet na stanowiskach kierowniczych w 2014 roku było w Łotwie – 53%, w Bułgarii i Polsce – po 44% oraz w Irlandii – 43%. Najmniej kobiet pełniących w przedsiębiorstwach funkcje kierownicze było w Niemczech, we Włoszech i na Cyprze – po 22%.

Zupełnie inaczej wygląda ranking krajów, gdy porównamy średnie wynagrodzenie godzinowe kobiet i mężczyzn wśród osób zajmujących kierownicze stanowiska w firmach. W 2014 roku w UE kobiety średnio zarabiały o 23,4% mniej niż mężczyźni. Najmniejsza różnica między płciami była w Rumunii – 5,0%, Słowenii – 12,4%, Belgii – 13,6% oraz Bułgarii – 15,0%. Największa luka płacowa była na Węgrzech – 33,7%, we Włoszech – 33,5%, w Czechach – 29,7%, na Słowacji – 28,3% i w Polsce – 27,7%.

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2002 - U wybrzeży hiszpańskiej Galicji zatonął tankowiec MT Prestige z ładunkiem 70 tys. ton ropy naftowej, która wydostała się ze zbiorników i zniszczyła unikatowe wybrzeża oraz tradycyjne łowiska galicyjskich rybaków.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.