Holandia: Wyniki wyborów parlamentarnych

[2017-03-19 14:56:08]

Wyniki po przeliczeniu wszystkich głosów oddanych w środowych wyborach parlamentarnych potwierdziły wygraną centroprawicowej Partii Ludowej na rzecz Wolności i Demokracji (VVD) premiera Marka Ruttego.

W liczącej 150 miejsc izbie niższej parlamentu (Tweede Kamer) VVD zdobyła 33 mandaty, o osiem mniej niż miała dotychczas. Zdaniem komentatorów za spadek poparcia odpowiada realizowana w ostatnich latach przez rząd Ruttego neoliberalna polityka cięć i oszczędności.

Na drugim miejscu uplasowała się populistyczna, antyislamska i antyunijna Partia na rzecz Wolności (PVV) Geerta Wildersa z 20 mandatami, o pięć więcej niż miała do tej pory. Przywódca ugrupowania, które na krótko przed wyborami straciło pozycję lidera w sondażach, zapowiedział, że PVV będzie funkcjonowała jako "twarda opozycja" i oświadczył, że "to jeszcze nie koniec".

Apel Chrześcijańsko-Demokratyczny (CDA) Sybranda Bumy i socjalliberalni Demokraci 66 (D66) Alexandra Pechtolda zdobyli nieco ponad 12 proc. poparcia i po 19 miejsc w Tweede Kamer. Co ciekawe, obie partie zwyciężyły na należących do Holandii karaibskich wyspach Bonaire, St. Eustatius i Saba.

O niezłym wyniku mogą mówić radykalni socjaliści z Parti Socjalistycznej (SP) Emile'a Roemera, którym niemal udało się obronić stan posiadania - zmniejszyli go z 15 do 14 mandatów

Bardzo dobrze poradziła sobie Zielona Lewica (GL) z młodym, 31-letnim Jesse Klaverem na czele, uzyskując 14 mandatów, czyli aż o dziesięć więcej niż dotychczas.

Należy wspomnieć również o sporym sukcesie idealistycznych ekologów z Partii na rzecz Zwierząt (PvdD) Marianny Thieme, której również udało się zwiększyć liczbę mandatów o ponad połowę (z 2 na 5).

3 mandaty zdobyła partia "Myślcie" (Denk) Tunahana Kuzu- ugrupowanie proimigracyjne, złożone głównie z przedstawicieli mniejszości tureckiej.

Jako historyczną porażkę komentuje się wynik mniejszego koalicjanta w obecnym rządzie, Partii Pracy (PvdA) wicepremiera Lodewijka Asschera, która utrzymała jedynie dziewięć mandatów, czyli aż o 29 mniej, niż ma w odchodzącym parlamencie.

Frekwencja w wyborach była najwyższa od 30 lat i wyniosła aż 81,4 proc., na czym zdaniem obserwatorów mogły skorzystać partie liberalne i prounijne.

Zgodnie z regułą, że liczba zdobytych głosów przekłada się bezpośrednio na ilość mandatów, VVD będzie potrzebowała co najmniej trzech innych ugrupowań, by sformować koalicję rządzącą. VVD wykluczyła sojusz z PVV Wildersa, ale nie z prounijnymi CDA i D66.

Liderzy VVD, CDA i D66 spotkali się w czwartek, aby omówić pierwsze kroki w procesie tworzenia koalicji. Rozmowy koalicyjne mogą potrwać tygodnie, a nawet miesiące.

Waldemar Chamala

fot. Wikimedia Commons

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1988 - Zmarł Giuseppe Saragat, włoski polityk socjaldemokratyczny, ekonomista, minister spraw zagranicznych Republiki Włoskiej (1963-1964), prezydent Włoch (1964-1971).

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.