Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-24 23:30:39]

Dwunasty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" przynosi szereg tekstów poruszających tematykę społeczną i polityczną. Obszerny materiał dotyczy przygotowywanych przez PiS zmian w prawie, które mogą prowadzić do degradowania żołnierzy Ludowego Wojska Polskiego. Może to nawet prowadzić do wymuszania na rodzinach zmiany treści tablic nagrobnych. Inny tekst omawia dyskryminowanie przez ZUS osób samozatrudnionych w prawie do zasiłków chorobowych.

Piotr Szumlewicz w swoim felietonie pisze o przyzwoleniu polskich mediów na jawne głoszenie nienawiści, a nawet o nagradzaniu hejterów przez przyznawanie im programów w ważnych stacjach telewizyjnych. O brutalności i chamskich zachowaniach polityków mówią także dwa inne teksty tego numeru.

Nowy numer pisma zawiera także reportaż na temat kłopotów rodzin zastępczych w kontaktach z urzędnikami oraz spory materiał o unieważnieniach małżeństw kościelnych, czyli tzw. rozwodach katolickich – ich cenach oraz zaskakujących zmianach wprowadzonych przez papieża Franciszka.

W dziale światopoglądowym i historycznym m.in. kontynuacja cyklu o niszczeniu niezależnej myśli naukowej przez Kościół, a także teksty o retuszowaniu życiorysów kościelnych świętych oraz o tym jak polską megalomanię i bigoterię postrzegał czeski pisarz Jaroslav Hašek. W dziale religioznawczym przeczytamy o wyznaniach religijnych czczących UFO.

Piotr Szumlewicz

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1914 - Austro-Węgry wypowiedziały wojnę Serbii; początek I wojny światowej.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.