Staszów: Protest pielęgniarek może się zaostrzyć

[2017-03-29 13:30:33]

Wtorkowe spotkanie pielęgniarek protestujących w szpitalu powiatowym w Staszowie w Świętokrzyskiem z dyrekcją nie przyniosło rozwiązania sporu. Pielęgniarki nie wykluczają zaostrzenia strajku i odejścia od łóżek pacjentów.

Związek Zawodowy Pielęgniarek i Położnych jest w sporze z władzami Samodzielnego Publicznego Zespołu Zakładów Opieki Zdrowotnej w Staszowie już od dwóch lat, domagając się podwyżek pensji. W poniedziałek rano przedstawicielki związku rozpoczęły okupację gabinetu dyrektora. Następnie wyproszono je z pomieszczenia i od tamtej pory przebywają pod drzwiami gabinetu. Decyzja o takiej formie protestu była konsekwencją braku rozmów z dyrekcją na temat podwyżek pensji.

We wtorek po południu władze szpitala zaprosiły protestujące pielęgniarki na rozmowy. W spotkaniu uczestniczył także starosta staszowski Michał Skotnicki.

Według Beaty Uby, przewodniczącej Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych w staszowskim szpitalu, podczas spotkania p.o. dyrektora Józef Żółciak poprosił przedstawicielki związku zawodowego o zawieszenie protestu do lipca, kiedy prawdopodobnie zacznie obowiązywać ustawa o minimalnym wynagrodzeniu pracowników medycznych. W jej ocenie rozmowy nie były konstruktywne i pielęgniarki nie otrzymały jakiejkolwiek gwarancji podwyższenia wynagrodzenia.

Protestujące kobiety zapowiedziały kontynuację protestu w obecnej formie. Strajk ma charakter rotacyjny, a uczestniczy w nim zarząd związku zawodowego oraz pielęgniarki, które mają dzień wolny od pracy. Uba nie wykluczyła jednak zaostrzenia formy protestu z odejściem od łóżek pacjentów włącznie.

Szpital w Staszowie zatrudnia około 200 pielęgniarek, z których ponad 150 jest zrzeszonych w związku zawodowym. Według Uby początkująca pielęgniarka zarabia ok. 1,5 tys. zł netto (z nocnymi i świątecznymi dyżurami), a pielęgniarka z 25-letnim stażem - 2,1-2,2 tys. zł netto.

Waldemar Chamala

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.