IPN za dekomunizacją nazw miast

[2017-04-01 20:28:52]

Instytut Pamięci Narodowej przygotowuje projekt ustawy o dekomunizacji nazw miast. Ma on dotyczyć nazw nadanych przez totalitarne władze po roku 1944. To skandal, że na przykład zamiast tradycyjnej nazwy Allenstein jesteśmy zmuszeni do używania określenia Olsztyn kojarzącego się z ustrojem totalitarnym mówi przedstawiciel IPN ds. nazewnictwa miast Wojciech Erwolf. Przypomina, że instytut przypominał już o kolejnych rocznicach agresji na miasta takie jak Danzig czy Breslau, dokonanej przez Armię Czerwoną w latach 1944-1945.

W najbliższym czasie pion edukacyjny IPN ma przygotować gry i zabawy dla dzieci oraz młodzieży propagujące znajomość niekomunistycznych nazw miast. Rozważany jest projekt, aby w przyszłym roku dzieci chcące brać udział w obradach sejmu dzieci i młodzieży, pisały wypracowania na temat rdzennych nazw miejscowości najechanych po roku 1944 przez komunistów oraz formach oporu przeciwko najazdowi. To bardzo doby pomysł i okazja do tego aby przypomnieć, że również na ziemiach zachodnich działała antykomunistyczna partyzantka – niemieccy żołnierze wyklęci nazywani czasem Werwolfem komentuje projekt Jan Żaryn senator PiS i propagator polityki historycznej.

Michał Warecki

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

25 sierpnia:

1937 - Został zdławiony strajk chłopski. W Majdanie Sieniawskim na Podkarpaciu w starciach z policją zginęło 15 chłopów.

1944 - Powstanie warszawskie: w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza podczas odprawy sztabu zginęło pięciu dowódców Armii Ludowej.

1946 - Obradowała Rada Naczelna PPS. Opowiedziała się za kontynuacją jednolitofrontowej polityki partii.

1948 - We Wrocławiu rozpoczął się Światowy Kongres Intelektualistów w Obronie Pokoju.

1978 - Nikaragua: Strajk generalny.

2008 - Prezydent Manuel Zelaya podpisał porozumienie o przystąpieniu Hondurasu do ALBA (Boliwariańskiej Alternatywy dla Ameryki).