IPN za dekomunizacją nazw miast

[2017-04-01 20:28:52]

Instytut Pamięci Narodowej przygotowuje projekt ustawy o dekomunizacji nazw miast. Ma on dotyczyć nazw nadanych przez totalitarne władze po roku 1944. To skandal, że na przykład zamiast tradycyjnej nazwy Allenstein jesteśmy zmuszeni do używania określenia Olsztyn kojarzącego się z ustrojem totalitarnym mówi przedstawiciel IPN ds. nazewnictwa miast Wojciech Erwolf. Przypomina, że instytut przypominał już o kolejnych rocznicach agresji na miasta takie jak Danzig czy Breslau, dokonanej przez Armię Czerwoną w latach 1944-1945.

W najbliższym czasie pion edukacyjny IPN ma przygotować gry i zabawy dla dzieci oraz młodzieży propagujące znajomość niekomunistycznych nazw miast. Rozważany jest projekt, aby w przyszłym roku dzieci chcące brać udział w obradach sejmu dzieci i młodzieży, pisały wypracowania na temat rdzennych nazw miejscowości najechanych po roku 1944 przez komunistów oraz formach oporu przeciwko najazdowi. To bardzo doby pomysł i okazja do tego aby przypomnieć, że również na ziemiach zachodnich działała antykomunistyczna partyzantka – niemieccy żołnierze wyklęci nazywani czasem Werwolfem komentuje projekt Jan Żaryn senator PiS i propagator polityki historycznej.

Michał Warecki

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1914 - Austro-Węgry wypowiedziały wojnę Serbii; początek I wojny światowej.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.