Nowy numer "Bez Dogmatu": Urasowienie

[2017-04-03 22:08:02]

Ukazał się 111. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Wiodącymi tematami są rasizm i irracjonalizm w debacie publicznej.

W dziale poświęconym nastrojom rasistowskim i ksenofobicznym w Polsce i na świecie polecamy m.in. wywiad z Sylwią Spurek, zastępczynią Rzecznika Praw Obywatelskich, która w rozmowie z Piotrem Szumlewiczem opowiada o antyuchodźczej fobii w Polsce, przemocy i sprzyjającej im polityce państwa. Ponadto Anna Małyszko pokazuje, jak media głównego nurtu pomogły kształtować nastroje antyimigracyjne w polskim społeczeństwie; Michał Smoleń, obserwując obecny wybuch rasizmu w debacie publicznej, przewiduje, że w perspektywie zmian klimatycznych i wywołanych przez nie migracji wpisze się on na stałe w dyskurs dotyczący migrantów jako użyteczne narzędzie ideologiczne; Joanna Ostrowska przypomina o nieheteronormatywnych ofiarach nazizmu. Zwraca przy tym uwagę, że gdy na świecie trwają dyskusje nad sposobami upamiętniania tej grupy prześladowanych, w Polsce pamięć o niej właściwie nie istnieje.

W dziale na temat irracjonalizmu Tomasz Jativa omawia związki pomiędzy kapitalizmem a myśleniem spiskowym i populizmem; Michał Rauszer zastanawia się, co łączy postprawdę z folklorem; Michał Siermiński udowadnia, że narodowa obsesja na punkcie wyrażenia „polskie obozy śmierci” nie słabnie, a bojownicy o „dobre imię Polski” nie ustają w wysiłkach, by owo sformułowanie tropić i zwalczać; natomiast Ewa Kruszewska i Tomasz Wiśniewski starają się dociec prawdziwej istoty, obrosłego w bajki, mity i legendy, stołecznego smogu.

Poza tym w numerze wszystko, co warto wiedzieć na temat bezwarunkowego dochodu podstawowego (BDP), czyli polemika Macieja Szlindera i Piotra Szumlewicza oraz felietony i analizy bieżących wydarzeń politycznych.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.