Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-10 00:28:12]

Czternasty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” przynosi sensacyjny reportaż na temat efektów pracy francuskich dziennikarzy śledczych. Reporterzy z kilku redakcji (w tym z telewizji publicznej) ujawnili, że w ukrywanie księży-przestępców seksualnych było zamieszanych 25 biskupów (!!!), prymas Francji, a i sam papież Franciszek (jako dawny prymas Argentyny) nie jest w tej kwestii bez winy.

Tygodnik publikuje także obszerny wywiad z prof. Pawłem Artymowiczem na temat oszustw tzw. komisji Macierewicza, która konfabuluje na temat katastrofy smoleńskiej. „Tygodnik Faktycznie” zamieszcza także ranking najlepiej zarabiających menadżerów PiS oraz pokazuje kulisy tzw. repolonizacji mediów, która jest próbą zawłaszczenia przez środowisko Jarosława Kaczyńskiego kolejnych tytułów prasowych.

Obecne wydanie to również wywiad z posłem do Parlamentu Europejskiego i byłym ministrem obrony Januszem Zemke o tym, na czym polega pisowska destrukcja armii i jak zapłacimy w ramach Unii Europejskiej za brak zdolności PiS do zawierania kompromisów.

W dziale tekstów światopoglądowych i historycznych znajdziemy opracowanie o osłabianiu się katolickiej religijności w Polsce, o prześladowaniach świadków Jehowy w PRL, o religijnym nadużyciu, jakim jest spowiedź (z punktu widzenia najstarszej tradycji chrześcijańskiej), o tym na czym polegał „pogański” kult drzew oraz o świętym Teofilu, rzeźniku Aleksandrii.

Piotr Szumlewicz

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilką na czele.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.