Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-10 00:28:12]

Czternasty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” przynosi sensacyjny reportaż na temat efektów pracy francuskich dziennikarzy śledczych. Reporterzy z kilku redakcji (w tym z telewizji publicznej) ujawnili, że w ukrywanie księży-przestępców seksualnych było zamieszanych 25 biskupów (!!!), prymas Francji, a i sam papież Franciszek (jako dawny prymas Argentyny) nie jest w tej kwestii bez winy.

Tygodnik publikuje także obszerny wywiad z prof. Pawłem Artymowiczem na temat oszustw tzw. komisji Macierewicza, która konfabuluje na temat katastrofy smoleńskiej. „Tygodnik Faktycznie” zamieszcza także ranking najlepiej zarabiających menadżerów PiS oraz pokazuje kulisy tzw. repolonizacji mediów, która jest próbą zawłaszczenia przez środowisko Jarosława Kaczyńskiego kolejnych tytułów prasowych.

Obecne wydanie to również wywiad z posłem do Parlamentu Europejskiego i byłym ministrem obrony Januszem Zemke o tym, na czym polega pisowska destrukcja armii i jak zapłacimy w ramach Unii Europejskiej za brak zdolności PiS do zawierania kompromisów.

W dziale tekstów światopoglądowych i historycznych znajdziemy opracowanie o osłabianiu się katolickiej religijności w Polsce, o prześladowaniach świadków Jehowy w PRL, o religijnym nadużyciu, jakim jest spowiedź (z punktu widzenia najstarszej tradycji chrześcijańskiej), o tym na czym polegał „pogański” kult drzew oraz o świętym Teofilu, rzeźniku Aleksandrii.

Piotr Szumlewicz

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

22 sierpnia:

1974 - W Krakowie zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, działacz gospodarczy, polityk, inż. chemik. Przyczynił się do rozwoju polskiego przemysłu i gospodarki morskiej.

1994 - Holandia: Socjaldemokrata Wim Kok (PvdA) został premierem.

2007 - Zmarła Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

2011 - Zmarł Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady (NDP).