Eurostat: Olbrzymie różnice kosztów pracy w UE

[2017-04-10 12:07:19]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat kosztów pracy w Unii Europejskiej. Wynika z niego, że w 2016 r. godzinne koszty pracy (nie licząc rolnictwa i administracji) w UE wynosiły średnio 25,4 euro i były wyższe o 0,4 euro niż w 2015 roku i o 3,9 euro niż w 2008 roku.

Najwyższe koszty pracy w zeszłym roku były w Danii – 42,0 euro za godzinę pracy, w Belgii – 39,2, w Szwecji – 38,0, w Luksemburgu – 36,6 i we Francji – 35,6. Najniższe koszty pracy były w Bułgarii – 4,4 euro, w Rumunii – 5,5 na Litwie – 7,3, na Łotwie – 7,5, na Węgrzech – 8,3 oraz w Polsce – 8,6.

Między 2015 i 2016 r. w całej UE nastąpił wzrost kosztów pracy (liczonych w euro) o 1,6%. Największy wzrost kosztów pracy nastąpił w Rumunii – o 11,6%, w Rumunii – o 7,8% i na Litwie – 7,5%. Koszty pracy spadły w Wielkiej Brytanii – o 10,1%, we Włoszech – o 0,8% i w Polsce – o 0,2%.

Eurostat wskazał też średnie pozapłacowe koszty pracy jako procent całości wynagrodzenia. W 2016 r. średnio wynosiły one 23,9% całego wynagrodzenia. Największe były we Francji – 33,2%, w Szwecji – 32,5%, na Litwie – 27,8% oraz w Belgii – 27,5%. Najniższe pozapłacowe koszty pracy były na Malcie – 6,6%, w Luksemburgu – 13,4%, w Irlandii – 13,8% oraz w Danii – 13,9%. Znacznie niższe od średniej unijnej były one też w Polsce, gdzie wynosiły 18,4%.

Piotr Szumlewicz

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1914 - Austro-Węgry wypowiedziały wojnę Serbii; początek I wojny światowej.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.