OECD: Kraje rozwinięte wciąż mało solidarne

[2017-04-12 01:38:33]

OECD przedstawiło szacunkowe dane na temat Oficjalnej Pomocy Rozwojowej (ODA) przeznaczanej przez najbardziej 28 najbardziej rozwiniętych krajów świata (Komitet Pomocy Rozwojowej – DAC) dla państw biednych. Zgodnie z nimi w 2016 r. pomoc sięgnęła 142,6 mld dolarów, czyli o 8,9% więcej niż rok wcześniej. Wyniosła ona 0,32% Produktu Narodowego Brutto państw bogatych, a w 2015 r. stanowiła 0,30% PNB.

Zgodnie z raportem jedynie 6 krajów należących do DAC spełnia wymagania ONZ przekazywania 0,70% PNB na pomoc rozwojową. Są to: Norwegia – 1,11%, Luksemburg – 1,00%, Szwecja – 0,94%, Dania – 0,75%, Niemcy i Wielka Brytania – po 0,70%. Blisko ONZ-owskiego celu są Holandia – 0,65% i Szwajcaria – 0,54%.

Znacznie mniejszy procent PKB na pomoc rozwojową przeznaczają takie potęgi gospodarcze jak Francja – 0,38%, a Japonia – 0,20% i Stany Zjednoczone – 0,18% PNB.

Raport OECD zawiera też dane na temat polskiej pomocy rozwojowej. Zgodnie z nimi Polska w 2016 r. przeznaczyła na pomoc dla najbiedniejszych krajów świata zaledwie 0,13% PNB (600 mln dolarów), czyli prawie najmniej ze wszystkich rozwiniętych krajów. Obok Polski znalazły się Słowacja – 0,12% oraz Węgry – 0,13% PNB.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1943 - Zamachy Gwardii Ludowej na kina dla Niemców w Warszawie.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2011 - Rozpoczęły się antyrządowe protesty w Omanie.