Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-13 23:08:48]

Piętnasty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” ma na okładce alegoryczny rysunek przedstawiający przepaść między poglądami ewangelicznego Jezusa z Nazaretu, a tym, co jest codziennością propagandy PiS i chlebem powszednim działań polityków tej partii. W tym zestawieniu środowisko Jarosława Kaczyńskiego jawi się jako organizacja antychrześcijańska.

Bieżący numer zawiera także wywiad z profesor Marią Szyszkowską, w którym słynna przed laty senator SLD i lewicowa intelektualistka mówi – ku zaskoczeniu zapewne wielu jej dawnych czytelników – o swoich sympatiach w stosunku do niektórych aspektów polityki PiS oraz niechęci wobec Unii Europejskiej. Redakcja zwraca uwagę na fakt, że propisowskie sympatie są w środowiskach lewicowych częstsze niż można byłoby przypuszczać i zaprasza czytelników do debaty.

W tym numerze także o mistyfikacji PiS z rzekomo większymi dopłatami do żłobków, dopłacaniu z Narodowego Centrum Kultury do prawicowych „swojaków” i oszukaniu przez rząd protestujących mieszkańców podopolskiego Dobrzenia. Tekst zawiera także reportaż na temat represji, z jakimi spotykają się protestujący pracownicy Poczty Polskiej. Ponadto numer zawiera obszerne opracowanie na temat europejskiego terroryzmu.

W dziale światopoglądowym i historycznym znajdziemy opracowanie o słowiańskich korzeniach katolickiej „święconki”, o zwalczaniu przez Kościół współczesnej myśli społecznej i naukowej oraz o związkach fundamentalizmu rynkowego i religijnego w Polsce.

Ponadto numer zawiera poradnik podatkowy i omówienie pomysłu na tzw. jednolitą cenę książek oraz – jak co tydzień – dział informacji zdrowotnych.

Piotr Szumlewicz

22 lipca:

1879 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.