Eurostat o długu i deficycie

[2017-04-26 23:21:38]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat poziomu długu publicznego i deficytu finansów publicznych w krajach należących do Unii Europejskiej.

W 2016 roku w całej UE deficyt finansów publicznych wynosił średnio 1,7%, czyli o 0,7 pkt proc. mniej niż rok wcześniej i o 1,3 pkt proc. mniej niż w 2014 roku. W dziesięciu krajach odnotowano nadwyżki w finansach publicznych, przy czym największe w Luksemburgu – 1,6%, w Malcie – 1,0%, w Szwecji – 0,9% i w Niemczech – 0,8%. W dwóch krajach odnotowano równowagę finansów, a w szesnastu państwach deficyt. Największy deficyt finansów publicznych w ubiegłym roku był w Hiszpanii – 4,5%, we Francji – 3,4% oraz w Rumunii i w Wielkiej Brytanii – po 3,0%. W Polsce deficyt wyniósł 2,4%.

Dochody finansów publicznych w UE stanowiły średnio 44,9% PKB, a wydatki 46,6%. Eurostat wskazuje, że w porównaniu z 2015 rokiem dochody nie zmieniły się, a wydatki spadły o 0,6 pkt proc.

Najmniejszy udział dochodów publicznych w PKB w 2016 roku zanotowano w Irlandii – 27,5%, w Rumunii – 31,7%, na Litwie – 34,5% oraz w Bułgarii – 35,5%. Również Polska znalazła się zdecydowanie poniżej unijnej średniej z dochodami na poziomie 38,8%.

Największy udział dochodów publicznych w PKB zanotowano w Finlandii – 54,2%, Francji – 52,8%, Dania – 52,7% i Szwecji – 50,9%.

Najniższe wydatki publiczne w 2016 roku miały Irlandia – 28,0%, Litwa – 34,2%, Rumunia – 34,7% i Bułgaria – 35,5%. Również tutaj Polska usytuowała się wyraźnie poniżej unijnej średniej, mając wydatki na poziomie 41,3%.

Najwyższe wydatki publiczne w PKB w 2016 roku miały zaś Francja – 56,2%, Finlandia – 56,1%, Dania – 53,6% i Belgia – 53,3%.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące długu publicznego. Pod koniec 2016 roku dług publiczny w UE wyniósł 83,5% PKB i był niższy o 1,4 pkt proc. niż pod koniec 2015 roku oraz o 3,2 pkt proc. niższy niż w 2014 roku.

Najbardziej zadłużone są Grecja – 179,0% PKB, Włochy – 132,6%, Portugalia – 130,4% i Cypr – 107,8%. Najmniejsze zadłużenie mają Estonia – 9,5%, Luksemburg – 20,0%, Bułgaria – 29,5% i Czechy – 37,2%. W Polsce pod koniec ubiegłego roku dług publiczny wynosił 54,4% PKB.

Piotr Szumlewicz

Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 września:

1835 - Rozpoczęło się tzw. powstanie Farrapos – zryw społeczny farmerów i biedoty przeciwko władzom Cesarstwa Brazylii.

1870 - Wojska włoskie zdobyły Rzym, stolicę Państwa Kościelnego.

1878 - Urodził się Upton Sinclair, pisarz amerykański o lewicowych poglądach. Autor wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydana pt. "Grzęzawisko").

1923 - 38 górników zginęło w pożarze w Kopalni Węgla Kamiennego Reden w Dąbrowie Górniczej.

1970 - Radziecka sonda Łuna 16 wylądowała na Księżycu.

1984 - Argentyna: Zakończyła pracę Narodowa Komisja ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".

1990 - Osetia Południowa proklamowała niepodległość (od Gruzji).