Eurostat o długu i deficycie

[2017-04-26 23:21:38]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat poziomu długu publicznego i deficytu finansów publicznych w krajach należących do Unii Europejskiej.

W 2016 roku w całej UE deficyt finansów publicznych wynosił średnio 1,7%, czyli o 0,7 pkt proc. mniej niż rok wcześniej i o 1,3 pkt proc. mniej niż w 2014 roku. W dziesięciu krajach odnotowano nadwyżki w finansach publicznych, przy czym największe w Luksemburgu – 1,6%, w Malcie – 1,0%, w Szwecji – 0,9% i w Niemczech – 0,8%. W dwóch krajach odnotowano równowagę finansów, a w szesnastu państwach deficyt. Największy deficyt finansów publicznych w ubiegłym roku był w Hiszpanii – 4,5%, we Francji – 3,4% oraz w Rumunii i w Wielkiej Brytanii – po 3,0%. W Polsce deficyt wyniósł 2,4%.

Dochody finansów publicznych w UE stanowiły średnio 44,9% PKB, a wydatki 46,6%. Eurostat wskazuje, że w porównaniu z 2015 rokiem dochody nie zmieniły się, a wydatki spadły o 0,6 pkt proc.

Najmniejszy udział dochodów publicznych w PKB w 2016 roku zanotowano w Irlandii – 27,5%, w Rumunii – 31,7%, na Litwie – 34,5% oraz w Bułgarii – 35,5%. Również Polska znalazła się zdecydowanie poniżej unijnej średniej z dochodami na poziomie 38,8%.

Największy udział dochodów publicznych w PKB zanotowano w Finlandii – 54,2%, Francji – 52,8%, Dania – 52,7% i Szwecji – 50,9%.

Najniższe wydatki publiczne w 2016 roku miały Irlandia – 28,0%, Litwa – 34,2%, Rumunia – 34,7% i Bułgaria – 35,5%. Również tutaj Polska usytuowała się wyraźnie poniżej unijnej średniej, mając wydatki na poziomie 41,3%.

Najwyższe wydatki publiczne w PKB w 2016 roku miały zaś Francja – 56,2%, Finlandia – 56,1%, Dania – 53,6% i Belgia – 53,3%.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące długu publicznego. Pod koniec 2016 roku dług publiczny w UE wyniósł 83,5% PKB i był niższy o 1,4 pkt proc. niż pod koniec 2015 roku oraz o 3,2 pkt proc. niższy niż w 2014 roku.

Najbardziej zadłużone są Grecja – 179,0% PKB, Włochy – 132,6%, Portugalia – 130,4% i Cypr – 107,8%. Najmniejsze zadłużenie mają Estonia – 9,5%, Luksemburg – 20,0%, Bułgaria – 29,5% i Czechy – 37,2%. W Polsce pod koniec ubiegłego roku dług publiczny wynosił 54,4% PKB.

Piotr Szumlewicz

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.

1991 - Sejm RP uchwalił ustawę o ochronie przyrody.