GUS: Spadek bezrobocia do 8,1%

[2017-04-27 00:12:07]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w marcu 2017 r. Wynika z nich, że pod koniec marca stopa bezrobocia wyniosła 8,1% i w porównaniu do marca 2016 r. spadła o 1,8 pkt. proc., a w porównaniu do lutego 2017 r. spadła o 0,4 pkt proc..

W urzędach pracy na koniec marca zarejestrowanych było 1324,2 tys. bezrobotnych, czyli o 276,2 tys. mniej niż rok wcześniej i o 59,2 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

W marcu bez prawa do zasiłku było 85,4% bezrobotnych, czyli o 0,6 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 14,1%, kujawsko-pomorskim – 11,9%, podkarpackim – 11,3% oraz zachodniopomorskim – 10,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 4,9%, śląskie – 6,5%, małopolskie – 6,6% i mazowieckie – 7,0%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 28,1%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 24,3%, bartoszyckim – 23,0% (woj. warmińsko-mazurskie), kętrzyńskim – 22,6% (woj. warmińsko-mazurskie), a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,9%, w powiecie kępińskim i poznańskim (obydwa woj. wielkopolskie) – po 2,3% oraz w Warszawie (woj. mazowieckie) i Sopocie (woj. pomorskie) – po 2,7%.

Piotr Szumlewicz

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 czerwca:

1929 - Urodził się Jean Baudrillard, francuski socjolog i filozof kultury. Był jednym z inicjatorów nurtu postmodernistycznego w teorii społecznej oraz radykalnym krytykiem współczesnego społeczeństwa i kultury.

1930 - Wybrano Tymczasowy Komitet Wykonawczy Centrolewu w składzie: Mieczysław Niedziałkowski, Stanisław Wrona, Michał Róg, Władysław Kiernik, Wacław Bitner, Adam Chądzyński.

1937 - Andreu Nin, kataloński socjalista, lider POUM został zamordowany przez stalinistów.

1940 - Urodził się Eugen Drewermann, niemiecki teolog, psychoterapeuta, pisarz. Krytyk Kościoła katolickiego. Autor m.in. książki "Kler. Psychologia ideału"