GUS: Spadek bezrobocia do 8,1%

[2017-04-27 00:12:07]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w marcu 2017 r. Wynika z nich, że pod koniec marca stopa bezrobocia wyniosła 8,1% i w porównaniu do marca 2016 r. spadła o 1,8 pkt. proc., a w porównaniu do lutego 2017 r. spadła o 0,4 pkt proc..

W urzędach pracy na koniec marca zarejestrowanych było 1324,2 tys. bezrobotnych, czyli o 276,2 tys. mniej niż rok wcześniej i o 59,2 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

W marcu bez prawa do zasiłku było 85,4% bezrobotnych, czyli o 0,6 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 14,1%, kujawsko-pomorskim – 11,9%, podkarpackim – 11,3% oraz zachodniopomorskim – 10,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 4,9%, śląskie – 6,5%, małopolskie – 6,6% i mazowieckie – 7,0%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 28,1%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 24,3%, bartoszyckim – 23,0% (woj. warmińsko-mazurskie), kętrzyńskim – 22,6% (woj. warmińsko-mazurskie), a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,9%, w powiecie kępińskim i poznańskim (obydwa woj. wielkopolskie) – po 2,3% oraz w Warszawie (woj. mazowieckie) i Sopocie (woj. pomorskie) – po 2,7%.

Piotr Szumlewicz

CZYM DLA LEWICY DZIŚ JEST REWOLUCJA PAŹDZIERNIKOWA 1917?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
26 listopada (niedziela), godz. 17.00
SPOTKANIE Z PROF. BRUNEM DRWĘSKIM
Wrocław, budynek Teatru Kalambur, parter - Sala Minerwa
3 grudnia (niedziela), ul. Kużnicza 29A
DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

22 listopada:

1916 - W Glen Ellen zmarł Jack London, pisarz amerykański. Idee socjalistyczne łączył z teorią walki o byt.

1942 - W Radomiu grupa wypadowa GL dokonała akcji odwetowej na niemieckie kino Apollo.

1944 - Grupa bojowa AL okręgu Bielsko wykoleiła pociąg towarowy na stacji w Gliwicach.

1963 - W Los Angeles zmarł angielski pisarz Aldous Huxley. Autor m.in. "Nowego, wspaniałego świata".

1967 - Rada Bezpieczeństwa ONZ przyjęła rezolucję wzywającą Izrael do wycofania się z okupowanych ziem palestyńskich.

2006 - W Warszawie zmarł Lucjan Motyka, działacz OMTUR i PPS.