Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-28 00:03:38]

Najnowszy numer "Tygodnika Faktycznie" (numeracja podwójna 17-18/2017) zawiera obszerny wywiad z współtwórcą Agencji Wywiadu na temat kulisów pracy szpiegów oraz o przepychankach w polskich służbach wywiadowczych. O wywiadowczych talentach Zbigniewa Ziobry przeczytamy natomiast w nieco ironicznym tekście na temat młodości obecnego ministra sprawiedliwości.

Numer zawiera także specjalne teksty pierwszomajowe na temat sytuacji pracowników w Polsce, autorstwa Piotra Szumlewicza i Piotra Ikonowicza oraz dwa teksty na temat zarobków służby zdrowia, w tym materiał prof. Jana Hartmana, specjalisty etyki medycznej.

„Tygodnik Faktycznie” zawiera tym razem obszerny dział zagraniczny, a w nim kilka tekstów o sukcesach lewicy europejskiej, oraz bardzo ciekawy tekst na temat „iberyjskiego wyjątku”, czyli o tym dlaczego w Hiszpanii i Portugalii prawie nie ma rasizmu, a przyjmowanie uchodźców cieszy się szerokim poparciem społecznym.

W obecnym wydaniu znajdziemy także poradnik na temat bezpiecznego spędzania urlopu oraz warunków bezpłatnego leczenia za granicą.

W dziale światopoglądowym znajdziemy teksty o szczególnej dyskryminacji kobiet w Irlandii, gdzie jeszcze w latach 70. XX wieku kobiety okaleczano przy trudnych poradach oraz zabraniano sprzedaży środków antykoncepcyjnych. W numerze znajdziemy także rozmowę z psychologiem na temat losu dzieci z rodzin niewierzących w szkole ze szczególnym uwzględnieniem komunii. To swoisty poradnik na temat tego jak chronić dziecko przed dyskryminacją i wykluczeniem, co oczywiście nie jest tylko troską niereligijnych rodziców.

Wydanie zawiera także dosyć prowokacyjny tekst księdza Krzysztofa Charamsy o tym, „dlaczego Polacy sami proszę się o zdominowanie przez biskupów”.

Niniejsze wydanie poszerzone i dwutygodniowe paradoksalnie obejmuje zwykłą liczbę stron (choć wyższą cenę). Jak wyjaśnia redakcja w specjalnym oświadczeniu na swojej stronie internetowej i facebookowej, doszło do nieporozumienia w relacjach między wydawcą a drukarnią, która nie wydrukowała dodatkowych stron i taką „odchudzoną” gazetę rozesłała do kolporterów. Redakcja zapowiada umieszczenie brakujących obecnie szesnastu stron jako dodatku do kolejnego wydania, które ukaże się 11 maja już w zwykłej cenie.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1933 - Bolesław Bierut został skazany na 7 lat więzienia.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1991 - W Dżibuti wojsko otworzyło ogień do zgromadzonego tłumu, w wyniku czego zginęło 59 osób.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

1998 - Kolumbjskie lotnictwo i śmigłowce bojowe prywatnej fimy wojskowej AirScan zaatakowały wioskę Santo Domingo, zabijając jej 18 mieszkanców, w tym siedmioro dzieci.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.