Zróżnicowanie poziomu bezrobocia w obrębie UE

[2017-05-02 19:05:55]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat bezrobocia w różnych regionach Unii Europejskiej. Dane dotyczą zeszłego roku. Wynika z nich, że w porównaniu z 2016 r. ponad 60% regionów odnotowało spadek bezrobocia o przynajmniej 0,5 pkt proc.

Z 275 wyróżnionych regionów UE najniższe bezrobocie jest w niemieckim Niederbayern – 2,1%, czeskiej Pradze – 2,2%, niemieckim Oberbayern – 2,4%, również niemieckich Mittelfranken i Unterefranken – po 2,5%, niemieckim Tübingen – 2,6%, węgierskim Nyugat-Dunántúl, brytyjskim Berkshire, Buckinghamshire & Oxfordshire oraz niemieckich Schwaben i Trier – po 2,7%.

Najwyższy poziom bezrobocia odnotowano w regionach hiszpańskich i greckich. W pierwszej dziesiątce regionów o najwyższym bezrobociu znalazły się: grecki Dytiki Makedonia – 31,3%, hiszpański Ciudad Autónoma de Melilla – 30,8%, grecki Dytiki Ellada – 29,8%, hiszpańskie Andalucia – 28,9% i Extremadura – po 27,5%, francuski Mayotte – 27,1%, hiszpański Canarias – 26,1%, grecki Thessalia – 25,5%, grecka – Sterea Eliada – 25,0%, hiszpański Ciudad Autónoma de Ceuta – 24,9%.

Średnie bezrobocie w UE w zeszłym roku wynosiło 8,6% Tymczasem w 60 regionach bezrobocie wynosiło połowę (4,3%) lub mniej. Dotyczyło to 24 regionów niemieckich, 18 brytyjskich, 6 czeskich, po 3 austriackich i węgierskich, po 2 z Belgii i Rumunii i po jednym z Włoch i Holandii.

Z drugiej strony 32 regionów w zeszłym roku miało bezrobocie wynoszące co najmniej dwukrotność (17,2%) średniej unijnej. Tak wysokie wskaźniki dotyczyły 12 regionów w Grecji, 10 hiszpańskich, po 5 francuskich i włoskich.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące bezrobocia wśród osób młodych (15-24 lata). Średnia unijna wyniosła w zeszłym roku 18,7%. Tutaj najlepiej wypadły regiony niemieckie Schwaben – 4,3%, Oberbayern i Tübingen – po 4,6% i Weser-Ems – 5,6%. Najwyższy poziom bezrobocia u młodych w zeszłym roku był w hiszpańskich regionach Ciudad Autónoma de Melilla – 69,1% i Ciudad Autónoma de Ceuta – 63,3%, we włoskiej Calabrii – 58,7% i hiszpańskiej Andalucii – 57,9%.

Wreszcie Eurostat przedstawił dane dotyczące odsetka osób długotrwale bezrobotnych wśród osób nie posiadających pracy. Średnia dla całej Unii Europejskiej w ubiegłym roku wynosiła 46,6%. Tutaj najlepiej wypadły szwedzkie regiony Småland med öaerna – 14,1%, Mellersta Norrland – 14,7% i Övre Norrland – 15,4% oraz brytyjski Leicestershire, Rutland & Northamptonshire – 15,7%. Najwyższy odsetek długotrwale bezrobotnych był we francuskim Mayotte – 80,9%, greckich Sterea Ellada – 77,6% i Ipeiros – 77,3% oraz bułgarskim Severozapaden – 76,5%.

Piotr Szumlewicz

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - Meksyk: katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił uchodźców kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.