Najwyższy odsetek umów na czas określony w Polsce

[2017-05-04 12:39:32]

Eurostat przedstawił dane dotyczące odsetka pracowników zatrudnionych na czas określony w Unii Europejskiej. W ubiegłym roku w UE zatrudnionych na umowach okresowych było 14,2% pracowników. Najwięcej umów terminowych było w Polsce – 27,5%, w Hiszpanii – 26,1%, w Portugalii – 22,3% i w Chorwacji – 22,2%, a najmniej w Rumunii – 1,4%, na Litwie – 2,0% oraz w Estonii na Łotwie – po 3,7%.

Z danych Eurostatu wynika, że w podziale na grupy wiekowe najczęściej na umowy terminowe były zatrudniane osoby w wieku 15-24 lat – aż 43,8%. Z osób w wieku 25-49 w ten sposób pracuje 13,1%, a w wieku 55-64% – 6,9%.

Piotr Szumlewicz

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilką na czele.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.