Najwyższy odsetek umów na czas określony w Polsce

[2017-05-04 12:39:32]

Eurostat przedstawił dane dotyczące odsetka pracowników zatrudnionych na czas określony w Unii Europejskiej. W ubiegłym roku w UE zatrudnionych na umowach okresowych było 14,2% pracowników. Najwięcej umów terminowych było w Polsce – 27,5%, w Hiszpanii – 26,1%, w Portugalii – 22,3% i w Chorwacji – 22,2%, a najmniej w Rumunii – 1,4%, na Litwie – 2,0% oraz w Estonii na Łotwie – po 3,7%.

Z danych Eurostatu wynika, że w podziale na grupy wiekowe najczęściej na umowy terminowe były zatrudniane osoby w wieku 15-24 lat – aż 43,8%. Z osób w wieku 25-49 w ten sposób pracuje 13,1%, a w wieku 55-64% – 6,9%.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1943 - Zamachy Gwardii Ludowej na kina dla Niemców w Warszawie.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2011 - Rozpoczęły się antyrządowe protesty w Omanie.