Niemcy: Porażka SPD w Szlezwiku-Holsztynie

[2017-05-10 23:05:43]

7 maja w wyborach do landtagu Szlezwika-Holsztynu wygrała CDU, którą poparło 32 proc. głosujących.

Wynik chadeków, na których czele stoi w landzie Daniel Günther, jest o 1,2 proc. lepszy niż pięć lat temu. Natomiast rządzący dotąd landem socjaldemokraci z premierem landu Torstenem Albigiem stracili 3,2 proc., uzyskując 27,2 proc. głosów.

W landtagu reprezentowane będą także: partia Zielonych na czele z Moniką Heinold (12,9 proc.), liberalna FDP Wolfganga Kubickiego (11,5 proc.), populistyczna AfD (5,9 proc.) oraz partia duńskiej mniejszości SSW, która uzyskała 3,3 proc. głosów. W przypadku mniejszości narodowej nie obowiązuje 5-procentowy próg wyborczy.

Lewicowa partia Die Linke, z liderką Marianne Kolter, otrzymała 3,8 proc. głosów (wzrost o 1,5 proc.). Kolejną klęskę poniosła Partia Piratów. Po świetnym wyniku sprzed pięciu lat straciła aż 7 proc., zdobywając zaledwie 1,2 proc. poparcia.

Wybory do parlamentu regionalnego w Kilonii uważane były za kolejny test przed wrześniowymi wyborami do Bundestagu. Angelę Merkel może ucieszyć szczególnie fakt, że socjaldemokratom nie pomogła asysta nowego przewodniczącego i kandydata SPD na urząd kanclerza Martina Schulza.

Torsten Albig próbował robić dobrą minę do złej gry. Wspólnie z Martinem Schulzem w berlińskiej centrali partii zapewniał jej działaczy, że SPD wczoraj upadła, ale jutro powstanie. Dodał, że partia strzepnie z siebie brud po upadku, a walka toczy się dalej.

Sekretarz generalna SPD Katharina Barley źródeł porażki socjaldemokratów upatrywała nie tyle w programie wyborczym, co w życiu prywatnym premiera landu, który w kontrowersyjny sposób opisał ostatnio w jednym z wywiadów szczegóły rozwodu ze swoją żoną.

Jeszcze ważniejszy sprawdzian czeka obie współrządzące partie już w najbliższą niedzielę 14 maja, kiedy do urn pójdą wyborcy w najludniejszym kraju związkowym RFN – Nadrenii Północnej-Westfalii rządzonej przez popularną polityczkę SPD Hannelore Kraft. Jej rywal Armin Laschet z CDU, stwierdził, że wybory w Szlezwiku-Holsztynie pokazują, że nie ma już czegoś takiego jak "efekt Schulza".

Waldemar Chamala

na zdjęciu sala obrad Landtagu Szlezwika-Holsztynu w Kilonii (fot. Wikimedia Commons)

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilką na czele.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.