Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-05-11 17:11:47]

Dziewiętnasty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" to numer specjalny - aż 48 stron, czyli o połowę więcej niż zwykle - w zwykłej cenie 4,5 zł. Przynosi on sensacyjne, skrupulatne opracowanie (relacje świadków i uczestników) na temat przygotowań do zamachu stanu w 1992 roku, organizowanych przez Antoniego Macierewicza i związanych z nim ludzi (część obecnej elity PiS).

W tym numerze również o Januszu Walusiu, najsłynniejszym polskim zabójcy politycznym (odsiaduje wyrok w RPA), który cieszy się niezmienną sympatią wielu polityków polskiej prawicy.

"Tygodnik" rozmawia także z Janem Śpiewakiem ze stowarzyszenia Wolne Miasto Warszawa (dawniej Miasto Jest Nasze) m.in. o przyczynach sukcesów PiS, grzechach Platformy Obywatelskiej, stanie polskiej klasy politycznej oraz o "Polsce sarmatów i plebanów".

W dziale historycznym o Polsce jako ośrodku elitarnych polowań m.in. na "tygrysa Północy" - rysia, czyli o tym jak Mościcki z Goeringiem polował. Także o krwawym Cyrylu Aleksandryjskim, bezwzględnym intrygancie, który został świętym, a nawet tzw. ojcem Kościoła oraz duże opracowanie o inkwizycji, jej torturach i Torquemadzie.

W dziale światopoglądowym m.in. o debacie polskich ateistów oraz o synkretycznej religii – kaodaizmie, w której świętymi są m.in. Tołstoj i Lenin. Dział przynosi także relację z niezwykle udanego IV Zlotu Ateistów w Spale, zorganizowanego przez Fundację Kazimierza Łyszczyńskiego przy wsparciu Tygodnika.

W tym numerze – dla miłośników zabaw umysłowych – aż dwie duże krzyżówki, z których poziomu „Tygodnik” słynie od początku swojego istnienia. Ponadto w tym wydaniu – jak zwykle – felietony Jana Hartmana, Anny Grodzkiej, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Tomasza Kozłowskiego, Piotra Szumlewicza, Adama Ciocha i Marka Kraka.

Piotr Szumlewicz

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

25 sierpnia:

1937 - Został zdławiony strajk chłopski. W Majdanie Sieniawskim na Podkarpaciu w starciach z policją zginęło 15 chłopów.

1944 - Powstanie warszawskie: w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza podczas odprawy sztabu zginęło pięciu dowódców Armii Ludowej.

1946 - Obradowała Rada Naczelna PPS. Opowiedziała się za kontynuacją jednolitofrontowej polityki partii.

1948 - We Wrocławiu rozpoczął się Światowy Kongres Intelektualistów w Obronie Pokoju.

1978 - Nikaragua: Strajk generalny.

2008 - Prezydent Manuel Zelaya podpisał porozumienie o przystąpieniu Hondurasu do ALBA (Boliwariańskiej Alternatywy dla Ameryki).