Niemcy: Kolejna porażka SPD

[2017-05-15 13:26:25]

W niedzielę, 14 maja w wyborach do landtagu Nadrenii-Westfalii ponownie wygrała CDU, którą poparło 33 proc. głosujących.

Wynik chadeków, na których czele stoi w landzie Armin Laschet, jest o 6,7 proc. lepszy niż pięć lat temu. Natomiast rządzący dotąd landem socjaldemokraci z popularną premier landu Hannelore Kraft stracili aż 8 proc., uzyskując 31,2 proc. głosów.

W landtagu w Düsseldorfie reprezentowane będą także: liberalna FDP pod przewodnictwem Christiana Lindnera z 11,5 proc. głosów (4 proc. więcej), populistyczna AfD Marcusa Pretzella z 7,4 proc. oraz partia Zielonych z liderką Sylvią Löhrmann z 6,4 proc. (spadek o prawie 5 proc.).

Lewicowa partia Die Linke, na której czele stoi w landzie Özlem Demirel, otrzymała 4,9 proc. głosów (wzrost o 2,4 proc.).

Kolejną już, sromotną klęskę poniosła Partia Piratów, ktorej przewodzi Michele Marsching. Po świetnym wyniku sprzed pięciu lat straciła prawie 7 proc., zdobywając zaledwie 1 proc. poparcia.

Na pozostałe listy oddano lącznie zaledwie 0,6 proc. głosów.

Wybory do parlamentu regionalnego najludniejszego landu NRF w uważane były zgodnie za najważniejszy, ostatni test przed wyborami do Bundestagu, zaplanowanymi na 24 września.

Kandydat socjaldemokratów na kanclerza Martin Schulz przyznał, że to „dramatyczna klęska” jego partii. To ciężki dzień dla SPD i ciężki dzień dla mnie samego – powiedział Schulz w centrali partii w Berlinie. Dzisiejszy wieczór to prawdziwy wstrząs. Musimy się zastanowić, jaki jest mój w tym udział.

Osobiście przejmuję odpowiedzialność za ten wynik – powiedziała premier rządu krajowego Nadrenii Północnej-Westfalii Hannelore Kraft. Dlatego w trybie natychmiastowym rezygnuję ze stanowiska krajowej przewodniczącej SPD i wiceprzewodniczącej federalnej SPD, aby partia ta miała szansę na nowy początek.

Szefowa klubu parlamentarnego Zielonych w Bundestagu Katrin Göring-Eckardt mówiła o „deprymującym wyniku”. To cios w żołądek. Zieloni przyjrzą się wynikowi z pokorą – zapowiedziała.

Słupki pną się w górę - to daje nam podmuch w skrzydła przed wyborami powszechnymi – powiedział lider die Linke Bernd Riexinger .

Waldemar Chamala

Regionalni liderzy partii podczas debaty telewizyjnej, fot. Wikimedia Commons

Chwała Supermanom - ideologia a popkultura
Częstochowa, pin Ukryj mapę Latające Centrum Promocji Młodych ul. Dąbrowskiego 1
21 listopada (wtorek), godz. 19.00 - 21.00
DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 listopada:

1901 - Urodził się Nazım Hikmet, turecki poeta o polskich korzeniach, dramaturg i komunista, członek Komunistycznej Partii Turcji. Jeden z najlepiej znanych poza granicami swojego kraju tureckich pisarzy.

1923 - Urodziła się Nadine Gordimer, pisarka południowoafrykańska, laureatka literackiej Nagrody Nobla. Zaangażowana w zwalczanie apartheidu, członkini Afrykańskiego Kongresu Narodowego.

1925 - W Warszawie zmarł Stefan Żeromski, wybitny polski pisarz.

1936 - Podczas hiszpańskiej wojny domowej zginął w niejasnych okolicznosciach Buenaventura Durruti, hiszpański anarchista, działacz polityczny i związkowy, lider CNT-FAI (Krajowej Konfederacji Pracy - Iberyjskiej Federacji Anarchistycznej).

1955 - Na emigracji w Londynie zmarł Tomasz Arciszewski, czołowy działacz PPS, założyciel Robotniczego Towarzystwa Przyjaciół Dzieci; premier rządu RP na uchodźstwie.

1959 - Zgromadzenie Ogólne ONZ uchwaliło Deklarację Praw Dziecka.

1969 - Dziennikarz Seymour Hersh ujawnił w amerykańskiej prasie prawdę o masakrze dokanej przez US Army w wietnamskiej wiosce My Lai.

1985 - Zmarł Jerzy Ziętek, działacz państwowy, uczestnik powstań śląskich, członek PPR, potem PZPR, od 1945 wojewoda śląski, poseł na Sejm.

1992 - W Warszawie odbyły się obchody 100-lecia PPS.