Niemcy: Kolejna porażka SPD

[2017-05-15 13:26:25]

W niedzielę, 14 maja w wyborach do landtagu Nadrenii-Westfalii ponownie wygrała CDU, którą poparło 33 proc. głosujących.

Wynik chadeków, na których czele stoi w landzie Armin Laschet, jest o 6,7 proc. lepszy niż pięć lat temu. Natomiast rządzący dotąd landem socjaldemokraci z popularną premier landu Hannelore Kraft stracili aż 8 proc., uzyskując 31,2 proc. głosów.

W landtagu w Düsseldorfie reprezentowane będą także: liberalna FDP pod przewodnictwem Christiana Lindnera z 11,5 proc. głosów (4 proc. więcej), populistyczna AfD Marcusa Pretzella z 7,4 proc. oraz partia Zielonych z liderką Sylvią Löhrmann z 6,4 proc. (spadek o prawie 5 proc.).

Lewicowa partia Die Linke, na której czele stoi w landzie Özlem Demirel, otrzymała 4,9 proc. głosów (wzrost o 2,4 proc.).

Kolejną już, sromotną klęskę poniosła Partia Piratów, ktorej przewodzi Michele Marsching. Po świetnym wyniku sprzed pięciu lat straciła prawie 7 proc., zdobywając zaledwie 1 proc. poparcia.

Na pozostałe listy oddano lącznie zaledwie 0,6 proc. głosów.

Wybory do parlamentu regionalnego najludniejszego landu NRF w uważane były zgodnie za najważniejszy, ostatni test przed wyborami do Bundestagu, zaplanowanymi na 24 września.

Kandydat socjaldemokratów na kanclerza Martin Schulz przyznał, że to „dramatyczna klęska” jego partii. To ciężki dzień dla SPD i ciężki dzień dla mnie samego – powiedział Schulz w centrali partii w Berlinie. Dzisiejszy wieczór to prawdziwy wstrząs. Musimy się zastanowić, jaki jest mój w tym udział.

Osobiście przejmuję odpowiedzialność za ten wynik – powiedziała premier rządu krajowego Nadrenii Północnej-Westfalii Hannelore Kraft. Dlatego w trybie natychmiastowym rezygnuję ze stanowiska krajowej przewodniczącej SPD i wiceprzewodniczącej federalnej SPD, aby partia ta miała szansę na nowy początek.

Szefowa klubu parlamentarnego Zielonych w Bundestagu Katrin Göring-Eckardt mówiła o „deprymującym wyniku”. To cios w żołądek. Zieloni przyjrzą się wynikowi z pokorą – zapowiedziała.

Słupki pną się w górę - to daje nam podmuch w skrzydła przed wyborami powszechnymi – powiedział lider die Linke Bernd Riexinger .

Waldemar Chamala

Regionalni liderzy partii podczas debaty telewizyjnej, fot. Wikimedia Commons

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.