Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-05-18 15:25:24]

W dwudziestym tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” znajdziemy m.in. tekst o manipulacjach przy tzw. objawieniach fatimskich. Warto przypomnieć, że te „objawienia” osiągnęły w ostatnim czasie rangę państwową, stając się powodem do specjalnej uchwały sejmowej.

Nowy numer tygodnika przynosi także podsumowanie kariery i działalności Witolda Waszczykowskiego, bodaj najgorszego ministra spraw zagranicznych ostatniego ćwierćwiecza. Obok opracowania jego „dokonań” widnieje tekst o innych antybohaterze obecnego rządu – ministrze ochrony środowiska, który najprawdopodobniej sprowadzi na Polskę karę unijną (ok. 16 mln zł) za dewastację lasów. W tym samym wydaniu w dziale reportażu materiał o ministerstwie edukacji, które ma plany zagrażające integracji dzieci niepełnosprawnych oraz tekst o sekspracy w Polsce.

Tygodnik publikuje także dwa obszerne materiały ostrzegające przed hochsztaplerami – „specjalistami medycyny naturalnej” w rodzaju niedawnego gościa Sejmu, Jerzego Zięby oraz firmami nabierającymi klientów na „tańszy prąd”, który czasem okazuje się droższy niż ten oferowany przez poprzedniego dostawcę.

„Tygodnik Faktycznie” kontynuuje w tym numerze swoją śledztwo nad kulisami przygotowywanego przez ludzi Macierewicza zamachu stanu w 1992 roku.

W dziale historyczno-światopoglądowym m.in. materiały o różnych nurtach protestantyzmu (cykliczna publikacja z okazji 500-lecia reformacji) oraz o udziale Kościoła katolickiego w zbrodniach argentyńskiej dyktatury.

Ponadto jak co tydzień felietony: Jana Hartmana, Anny Grodzkiej, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Tomasza Kozłowskiego, Piotra Szumlewicza, Adama Ciocha i Marka Kraka.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

19 sierpnia:

1936 - Hiszpania: Federico García Lorca, hiszpański poeta i dramatopisarz, został zamordowany przez bojówkę Falangi.

1937 - Policja otworzyła ogień do chłopów blokujących drogę w Harcie na Podkarpaciu, zabijając dwóch z nich.

1953 - W zaaranżowanym przez CIA i MI6 przewrocie został obalony premier Iranu M. Mosaddegh. Pełną władze w kraju przejął szach M. R. Pahlavi.

1992 - Boliwia: Uwięzienie Felipe Quispe "El Mallku", radykalnego przywódcy ludności indiańskiej.

1994 - Sri Lanka: Chandrika Kumaratunga objęła funkcję premiera.