XI Festiwal "Nowego Obywatela"

[2017-05-22 21:42:18]

8 tematycznych dyskusji, przeszło trzydziestu panelistów i kilkaset osób, które przez trzy dni przewinęły się przez kawiarnię Spółdzielni Ogniwo - tak w liczbach można opisać XI Festiwal Nowego Obywatela, który odbywał się w Krakowie w dniach 19-21 maja.

Wydarzenie było okazją wymiany poglądów między osobami reprezentującymi szerokie spektrum organizacji i grup lewicowych. Na zaproszenie redakcji kwartalnika "Nowy Obywatel" do Ogniwa przybyli m.in. Anna Grodzka, Justyna Samolińska, Piotr Ikonowicz, Ryszard Bugaj, Adam Ostolski, Jan Śpiewak i Jan Sowa.

Wśród poruszanych tematów były m.in. dochód gwarantowany, Polska po transformacji, sytuacja kobiet, ocena programu 500+, tożsamość i historia czy chrześcijaństwo wrażliwe społecznie.

Finałowa debata poświęcona była poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: „Czy lewica ma w Polsce przyszłość?”. Odpowiedzi pokazały różnorodność stanowisk, ale też dały sporą nadzieję.

- Z jednej strony każdy nawołuje o jedność, ale raczej pod swoimi auspicjami i na własnych warunkach. Z drugiej - widać, że lewica nie chce się dzielić na obyczajową i społeczną, lecz ewidentnie ma ambicje połączenie obu obszarów na gruncie krytyki kapitalizmu - podsumował Krzysztof Wołodźko, dyrektor festiwalu.

Prócz debat oficjalnych nie brakło nieformalnych dyskusji, nawiązywania nowych kontaktów w kuluarach i przeciągających się do późna imprez integracyjnych. Artystycznie Festiwal dopełnił występ Krakowskiego Chóru Rewolucyjnego oraz projekcja filmu "Free Lunch Society" poświęconego dochodowi gwarantowanemu.

Marek Tobolewski

fot. Jakub Włodek

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

23 lutego:

1921 - Powszechny strajk ekonomiczny kolejarzy węzła warszawskiego; w odpowiedzi rząd wprowadził czasową militaryzację kolei.

1943 - Oddział Gwardii Ludowej opanował Głogów Małopolski.

1983 - Socjalistyczny rząd hiszpański znacjonalizował holding prasowy Rumasa.

1992 - W Gruzji powstała Socjalistyczna Partia Pracy.

2003 - Zmarł Christopher Hill, angielski historyk, marksista.

2011 - Strajk generalny w Grecji.