Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-06-02 00:02:08]

Dwudziesty drugi tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” to między innymi relacja z zaskakującej wizyty Piotra Ikonowicza u Tadeusza Rydzyka. Dlaczego Ikonowicz zaproponował spotkanie i co z tego wynikło – o tym przeczytamy w cotygodniowym felietonie tego autora. Inny stały felietonista tygodnika, Jan Hartman pisze o tym, jak po jego telefonicznym występie w „radiu narodowym” wyrzucono z pracy dwóch dziennikarzy zatrudnionych tam w ramach „dobrej zmiany”.

W bieżącym numerze znajdziemy także duży, poruszający wywiad („Inkwizytor demaskuje inkwizycję”) z księdzem Krzysztofem Charamsą, dawnym wysokim rangą urzędnikiem Kurii Rzymskiej, wyrzuconym z pracy po ujawnieniu jego homoseksualnej orientacji. Charamsa opowiada o kulisach jego pracy w Kościele. W piśmie znajdziemy także reportaż o fali samobójstw księży w polskim Kościele katolickim – w jednej z diecezji odebrało sobie życie aż ośmiu księży.

Tygodnik kreśli także polityczną biografię szefa TVP, Jacka Kurskiego. O jednym z jego awansów miał powiedzieć przed laty Lech Kaczyński, że oznaczałby on, że „w polityce każde łajdactwo popłaca”.

W tym wydaniu również reportaż Dawida Kańskiego o protestach pracowników sieci Biedronka i strajku włoskim, który miał miejsce w wielu sklepach. O kwestiach społecznych pisze także Damian Duszczenko w materiale o robotyzacji gospodarki, jej skutkach oraz próbach zaradzenia masowej likwidacji miejsc pracy.

W dziale światopoglądowym znajdziemy m.in. tekst o duńskim hygge, sztuce poszukiwania szczęścia i poczucia błogości w życiu codziennym oraz artykułu o Izydzie, pierwowzorze katolickiej Czarnej Madonny. Tygodnik zamieszcza także w tym dziale relację z niedawnej konferencji pt. „Humanizm i racjonalizm: wyzwania i pomysły na przyszłość”, która miała miejsce we Wrocławiu.

Piotr Szumlewicz

Chwała Supermanom - ideologia a popkultura
Częstochowa, pin Ukryj mapę Latające Centrum Promocji Młodych ul. Dąbrowskiego 1
21 listopada (wtorek), godz. 19.00 - 21.00
DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 listopada:

1901 - Urodził się Nazım Hikmet, turecki poeta o polskich korzeniach, dramaturg i komunista, członek Komunistycznej Partii Turcji. Jeden z najlepiej znanych poza granicami swojego kraju tureckich pisarzy.

1923 - Urodziła się Nadine Gordimer, pisarka południowoafrykańska, laureatka literackiej Nagrody Nobla. Zaangażowana w zwalczanie apartheidu, członkini Afrykańskiego Kongresu Narodowego.

1925 - W Warszawie zmarł Stefan Żeromski, wybitny polski pisarz.

1936 - Podczas hiszpańskiej wojny domowej zginął w niejasnych okolicznosciach Buenaventura Durruti, hiszpański anarchista, działacz polityczny i związkowy, lider CNT-FAI (Krajowej Konfederacji Pracy - Iberyjskiej Federacji Anarchistycznej).

1955 - Na emigracji w Londynie zmarł Tomasz Arciszewski, czołowy działacz PPS, założyciel Robotniczego Towarzystwa Przyjaciół Dzieci; premier rządu RP na uchodźstwie.

1959 - Zgromadzenie Ogólne ONZ uchwaliło Deklarację Praw Dziecka.

1969 - Dziennikarz Seymour Hersh ujawnił w amerykańskiej prasie prawdę o masakrze dokanej przez US Army w wietnamskiej wiosce My Lai.

1985 - Zmarł Jerzy Ziętek, działacz państwowy, uczestnik powstań śląskich, członek PPR, potem PZPR, od 1945 wojewoda śląski, poseł na Sejm.

1992 - W Warszawie odbyły się obchody 100-lecia PPS.