24 tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-06-15 00:24:04]

"Tygodnik Faktycznie" w swoim 24. tegorocznym numerze zajmuje się m.in. skwapliwym korzystaniem wielu polityków z dziwacznego przepisu, który pozwala im pobierać z Sejmu pieniądze na benzynę do samochodu bez przedstawiania faktycznych rozliczeń celu (rzekomych) wyjazdów. Tygodnik w cyklu prezentacji najbardziej kontrowersyjnych polityków PiS przedstawia karierę ministra Jana Szyszki, która jest tak groteskowa, że aż niemal nieprawdopodobna.

Tygodnik analizuje także zajadłą politykę niszczenia śladów po lewicy prowadzoną przez PiS i Kukiz’15 w ramach tzw. dekomunizacji, często wbrew woli lokalnych społeczności.

Pismo podejmuje także tematykę miejsca Polski na arenie międzynarodowej – pokrętne stanowisko wobec wycofania się USA z paryskiego porozumienia klimatycznego oraz zdecydowanego odrzucania przez polskich europosłów wszelkich rozwiązań socjalnych na poziomie unijnym. W tej ostatniej, antyspołecznej sprawie PO i PiS mówią w Brukseli jednym głosem.

W tym wydaniu „Tygodnika Faktycznie” pojawia się problematyka alkoholowa – księża jako grupa zawodowa narażona w szczególny sposób na uzależnienie oraz problem zlecania przez organy społeczne terapii antyalkoholowych instytucjom, które o leczeniu nie mają wielkiego pojęcia, ani udokumentowanych osiągnięć.

W dziale społecznym znajdziemy także tekst Damiana Duszczenki pt. „Uber nas nie zbawi” o kontrowersjach wokół firmy przewozowej, która chce uchodzić za odmianę uspołecznionego sposobu gospodarowania.

W działach – historycznym i światopoglądowym znajdziemy teksty o masowym polskim protestantyzmie na Mazurach oraz jego zasługach dla kultury narodowej, o papieżu Janie XII, czyli nastolatku w roli „ojca świętego” oraz Kazimierzu Łyszczyńskim, ateistycznym filozofie skazanym na tortury i śmierć przez polski Sejm.

W swoim stałym felietonie Piotr Szumlewicz pisze tym razem o klęsce polskiej polityki antynarkotykowej, a Anna Grodzka o problemach jakie może rodzić nadmierne oszczędzanie na poziomie gospodarki. Ponadto w numerze znajdziemy felietony Jana Hartmana, Piotra Ikonowicza, Andrzej Jaczewskiego, Adama Ciocha, Tomasza Kozłowskiego i Marka Kraka. Dwa ostatnie to ewenement na skalę całej polskiej prasy – na jednej stronie stałe rubryki ateisty i chrześcijanina.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1966 - Zgromadzenie Ogólne ONZ uchwaliło Międzynarodowe Pakty Praw Człowieka.

1990 - Jean-Bertrand Aristide został wybrany na prezydenta w pierwszych demokratycznych wyborach na Haiti.

1996 - Rozpoczęła się okupacja ambasady Japonii w stolicy Peru przez bojowników z ruchu "Tupac Amaru".

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.