Indie: Tragedia dzieci w szpitalu

[2017-08-15 01:50:47]

Do tragedii doszło w mieście Gorakhpur w stanie Uttar Pradesh w północnych Indiach. W szpitalu zmarło 60 dzieci. Prokuratura wszczęła śledztwo. Przyczyną miała być przerwa w dostawie tlenu.

Na oddziale pediatrycznym miejscowego szpitala większość dzieci leczono na zapalenie opon mózgowych. Świadkowie relacjonują, że w pewnym momencie dla małych pacjentów zabrakło tlenu. Personel szpitala rozdał opiekującym się nimi krewnym torby do ręcznej resuscytacji. Mieli oni liczyć do trzech i naciskać torby. Dzieci umierały na oczach swoich matek i ojców.

Ostatecznie zmarło 60 dzieci, w tym 34 niemowląt. Najstarsza ofiara miała 12 lat. Według danych zebranych przez "Washington Post" co najmniej 20 zgonów spowodował niedobór tlenu.

Rodzice podejrzewają, że tlen się skończył, ponieważ szpital zalegał z zapłatą dostawcy. Natomiast dyrekcja szpitala broni się, utrzymując, że zwracała się do władz stanowych o pomoc finansową.
Tej wersji zdarzeń nie potwierdza minister zdrowia Sidharth Nath Singh (BJP). Przez dwie godziny występował brak butli ratunkowych. Przez ten czas prowadzono ręczną resuscytację - wyjaśniał.

Tragedia wstrząsnęła 200-milionowym Uttar Pradesh i całymi Indiami. Opozycja żąda ustąpienia nacjonalistycznych władz stanu. Ten rząd jest mordercą - stwierdził Raj Babbar, znany aktor i lokalny lider socjaldemokratycznego Kongresu Narodowego.

Waldemar Chamala

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.