Węgry: Koniec wolnej prasy lokalnej

[2017-08-16 11:37:08]

Nie ma już wolnej prasy lokalnej na Węgrzech. Wszystkie gazety zostały już wykupione przez oligarchów - alarmują Reporterzy bez Granic.

Po przejęciu ostatnich pięciu - do tej pory niezależnych od rządu - tytułów, już cała lokalna prasa znalazła się pod kontrolą osób powiązanych z rządemViktorem Orbána.

Za zakupem stoją biznesmeni, którzy w kampanii wyborczej wspierali finansowo partię Fidesz i doprowadzili w 2016 r. do zamknięcia krytycznego wobec władz, największego na Węgrzech liberalno-lewicowego dziennika "Népszabadság". Ostatnio w ręce tych samych ludzi bliskich Orbánowi trafiły regionalne gazety we wszystkich 19 województwach na Węgrzech.

Komentatorzy podkreślają, że to kolejny krok w walce rządu z niezależnymi mediami. Po podporządkowaniu sobie mediów publicznych to właśnie przejęcie lokalnej prasy było priorytetem rządu, ponieważ Węgrzy są mocno przywiązani do lokalnych tytułów.

W przyszłym roku na Węgrzech odbędą się wybory parlamentarne i to - zdaniem komentatorów - stanowi powód szybkiego przejmowania mediów. Ich zdaniem Fidesz chce mieć kontrolę na przekazem medialnym, co zresztą sam Orbán potwierdził na ostatnim kongresie partii, mówiąc, że trzeba stoczyć walkę z mediami, które kreują na Węgrzech "zachodni przekaz".

WCh

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.