Warszawa: Protest przeciwko fałszowaniu historii

[2017-08-22 23:38:04]

Kilkadziesiąt osób protestowało 21 sierpnia pod prowadzonym przez Instytut Pamięci Narodowej centrum edukacyjnym w Warszawie. Pikietujący sprzeciwiali się planom dekomunizacji nazw ulic oraz fałszowaniu historii najnowszej przez IPN. Przynieśli wizerunki patronów ulic, których wpisano na listę do dekomunizacji, a którzy zostali w czasie II Wojny Światowej zamordowani przez nazistów. Mieli również flagę Brygad Międzynarodowych walczących w Wojnie Domowej w Hiszpanii w latach 1936-1939 oraz tablicę informacyjną prostującą manipulacje IPN dotyczące polskich ochotników.

Skandowano między innymi ''Łapy precz od naszych ulic!''. Mówcy z kampanii Historia Czerwona I Czarno-Czerwona, inicjatywy Łapy Precz od ul. Dąbrowszczaków oraz partii Razem, podkreślali, że mamy do czynienia z fałszowaniem historii najnowszej na polityczne zamówienie prawicy. Przypomniano, że za dekomunizację zapłacą lokalne społeczności, które są w ogromnej większości przeciwne zmianom.

Po pikiecie jej uczestnicy chcieli wejść na otwarte spotkanie organizowane przez IPN, a dotyczące ustawy dekomunizacyjnej. Okazało się jednak, że przedstawiciele Instytutu wezwali ochronę I zgodzili się na wpuszczenie tylko 6 osób, co spowodowało przepychanki.

Podczas spotkania przedstawiciele IPN przekonywali, że społeczny opór wobec dekomunizacji jest wynikiem między innymi ''niedojrzałości obywatelskiej''. Zaproszony przez nich do panelu nacjonalistyczny publicysta Leszek Żebrowski lubością opowiadał o rzekomych seksualnych ekscesach komunistycznych partyzantów, a także iż kradli oni damskie halki ''pomimo, że nie było jeszcze parad równości''.

Przedstawiciele inicjatyw broniących patronów przed dekomunizacją zadali pytania dlaczego nikt nie jest podpisany pod opisami patronów do dekomunizacji na stronach www Instytutu. Dr Maciej Korkuć z IPN odparł iż to on opracowywał biogramy, a od lutego nie miał czasu podać odpowiedzieć na zapytania o źródła informacji, gdyż był zajęty pracą nad wdrażaniem ustawy.

Michał Warecki

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 października:

1868 - W Kucharach urodził się Stanisław (Salomon) Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w Stanach Zjednoczonych zmarł Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.