Nowa Zelandia: Kolejna porażka Partii Pracy

[2017-09-24 22:37:18]

Rządząca, centroprawicowa Partia Narodowa (NP) wygrała sobotnie wybory parlamentarne, wyprzedzając opozycyjną centrolewicową Partię Pracy (LP) o ponad 10 punktów procentowych.

Rezultaty wyborów przekazane przez Komisję Wyborczą to 46,03 proc. dla Partii Narodowej i 35,79 proc. dla Partii Pracy. Nacjonaliści z partii Najpierw Nowa Zelandia (NZF) to 7,51 proc., a Zielonych - 5,8 proc.

Premier Bill English zapowiada podjęcie rozmów koalicyjnych z NZF. Jednak w przededniu wyborów lider NZF Winston Peters odmawiał zdeklarowania się, kogo jego partia poprze po wyborach.

Nacjonaliści rządzili już zarówno z Partią Narodową, jak i z Partią Pracy. Teoretycznie możliwa, choć raczej mało prawdopodobna, jest koalicja LP, NZF i Zielonych.

Rozczarowania nie kryła liderka Partii Pracy, 37-letnia Jacinda Ardern, która objęła to stanowisko 1 sierpnia. Sierpniowe sondaże dawały jeszcze laburzystom przewagę nad Partią Narodową. Komentatorzy podkreślali, że dało się wtedy wyczuć bardzo duży optymizm. Później tendencja jednak się odwróciła. Ostatni raz Partii Pracy udało się wygrać wybory w 2005 roku.

Drastyczny spadek poparcia - prawie o połowę - zanotowali Zieloni, którzy 3 lata temu zadziwili wszystkich znakomitym wynikiem 10,7 proc.

W nowozelandzkim parlamencie zasiada 120 deputowanych. Wstępne, jeszcze nieoficjalne wyniki sobotnich wyborów dają Partii Narodowej 58 mandatów (2 mniej), Partii Pracy - 45 (o 13 więcej) , NZF - 9 (2 mniej), Zielonym - 7 (o 7 mniej) oraz jeden mandat liberałom z ACT. Oficjalne wyniki mają zostać ogłoszone dopiero 7 października.

Waldemar Chamala

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.