Niemcy: Wyniki wyborów parlamentarnych

[2017-09-25 16:25:52]

Zwycięskie partie CDU/CSU zdobyły 32,9 proc. głosów. Jest to najgorszy wynik chadecji od 1949 r. Straciła ona 65 miejsc w Bundestagu.

Powodów do zadowoleni nie maja też socjaldemokraci z SPD, na których oddało głos tylko 20,5 proc. wyborców - najmniej w historii RFN - co dało spadek liczby mandatów o 40. Lider SPD Martin Schulz ogłosił koniec wielkiej koalicji. Dzisiejszy wieczór kończy współpracę z CDU/CSU - powiedział, komentując wynik wyborczy w centrali swej partii w Berlinie. Zapowiedział jednak, że pozostanie szefem socjaldemokratów. Dodał, że "poczuwa się do obowiązku" nadal kształtować swoją partię.

Radość zapanowała za to w szeregach FDP. Po czterech latach nieobecności w Bundestagu liberałom udało się wyraźnie pokonać pięcioprocentowy próg wyborczy, osiągając 10,7 proc. głosów i 80 mandatów.

W nowym parlamencie zasiądą ponownie deputowani partii DIE LINKE (9,2 proc.) i Zielonych (8,9 proc.), które minimalnie zwiększyły liczbę mandatów (o pięć i o cztery).

Prawicowym populistom z Alternatywy dla Niemiec (AfD) - inaczej niż przed czterema laty - udało się wejść do parlamentu. Partia zdobyła 12,6 proc. głosów i będzie trzecią siłą polityczną w Bundestagu z 94 mandatami. Jej liderzy - Alice Weidel i Alexander Gauland - już zapowiedzieli powołanie parlamentarnej komisji śledczej, która miałaby zbadać politykę migracyjną Angeli Merkel.

Na pozostałe listy wyborcze oddano łącznie 5,0 proc. głosów.

Po ogłoszeniu wstępnych wyników kilkaset protestujących osób zebrało się na Alexanderplatz w Berlinie przed klubem, w którym AfD świętowała swój sukces. Uczestnicy powyborczej imprezy i demonstranci przekrzykiwali się, skandując pod swoim adresem obraźliwe hasła: "Prawo zabrania nazistowskiej propagandy", "Wynocha!", "Rasistowska banda".

Frekwencja wyborcza wyniosła 76,2 proc. Uprawnionych do głosowania było 61.675.529 osób.

Według komentatorów możliwy jest osobliwy układy koalicyjny, tzw. koalicja "jamajska", czyli wspólne rządy CDU/CSU, FDP i Zielonych.

Waldemar Chamala

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

21 marca:

1908 - Utworzono Chorzowską Spółdzielnię Mieszkaniową.

1919 - Proklamowanie Węgierskiej Republiki Rad.

1927 - Koniec kilkutygodniowego strajku włókniarzy okręgu łódzkiego. Wywalczyli podwyżki 5-12 %.

1927 - Zdelegalizowano radykalnie lewicową Niezależną Partię Chłopską.

1936 - Policja brutalnie stłumiła strajk okupacyjny w Polskich Zakładach Gumowych „Semperit” w Krakowie.

1949 - W Lublanie urodził się Slavoj Žižek, lewicowy filozof słoweński, socjolog i krytyk kultury.

1960 - W Sharpeville w RPA doszło do antyrządowych wystąpień ludności murzyńskiej, w wyniku których zginęło ok. 70 osób.

1968 - Początek dwudniowego strajku studenckiego w Łodzi, na Politechnice Warszawskiej i UW. Bojkot zajęć we Wrocławiu.

2015 - Hage Geingob z centrolewicowego SWAPO został prezydentem Namibii.

2015 - Saara Kuugongelwa (SWAPO) została premierem Namibii.