Katalonia: Strajk przeciwko brutalności policji

[2017-10-04 09:47:31]

Katalończycy masowo zastrajkowali we wtorek przeciwko brutalności hiszpańskiej policji. W trakcie niedzielnych starć ranne zostały 844 osoby.

Sklepy i restauracje w Barcelonie były pozamykane, nie działała komunikacja miejska. Zamknięte były też szkoły, uniwersytety i placówki służby zdrowia, a nawet słynny barceloński targu spożywczy Mercabarna. Z powodu licznych blokad dróg, tysiące samochodów utknęło w wielokilometrowych korkach.

Na ulicach Barcelony protestowały wielotysięczne tłumy ludzi, skandując m.in.: "Ulice zawsze będą nasze".

Do protestujących dołączyli też piłkarze FC Barcelony, którzy poinformowali o swojej decyzji w oficjalnym komunikacie: Postanowiliśmy dołączyć do ogólnokrajowego strajku (...) Ten dzień ma zjednoczyć wszystkich, zarówno tych, którzy zagłosowali, jak i tych, którzy tego nie zrobili, ale którzy byli oburzeni wydarzeniami podczas katalońskiego referendum

W niedzielę w Katalonii odbyło się referendum niepodległościowe. Ponad 90 proc. z 2,26 mln głosujących opowiedziało się za odłączeniem Jednak zdaniem hiszpańskiego rządu plebiscyt był nielegalny. Między Katalończykami a policją doszło do starć. Funkcjonariusze użyli pałek i gumowych kul przeciwko osobom, które protestowały przeciwko zamykaniu lokali wyborczych i konfiskowaniu kart do głosowania.

Premier Hiszpanii Mariano Rajoy winą za starcia z policją obarczył katalońskie władze. Jego zdaniem pozwoliły na głosowanie mimo wiedzy, że będzie ono nielegalne.

Należy przypomnieć, że Katalończycy już w 2014 r. opowiedzieli się za niepodległością regionu. Prawie 81 proc. uczestników niewiążącego plebiscytu poparło wówczas ideę odłączenia od Hiszpanii i utworzenia własnego kraju.

Katalońskie władze we wrześniu 2017 przyjęły Akt Przejściowy, zgodnie z którym w ciągu 48 godzin od ogłoszenia wyników referendum regionalny parlament ma prawo ogłosić niepodległość Katalonii. Może więc to nastąpić już dziś.

Waldemar Chamala

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

21 marca:

1908 - Utworzono Chorzowską Spółdzielnię Mieszkaniową.

1919 - Proklamowanie Węgierskiej Republiki Rad.

1927 - Koniec kilkutygodniowego strajku włókniarzy okręgu łódzkiego. Wywalczyli podwyżki 5-12 %.

1927 - Zdelegalizowano radykalnie lewicową Niezależną Partię Chłopską.

1936 - Policja brutalnie stłumiła strajk okupacyjny w Polskich Zakładach Gumowych „Semperit” w Krakowie.

1949 - W Lublanie urodził się Slavoj Žižek, lewicowy filozof słoweński, socjolog i krytyk kultury.

1960 - W Sharpeville w RPA doszło do antyrządowych wystąpień ludności murzyńskiej, w wyniku których zginęło ok. 70 osób.

1968 - Początek dwudniowego strajku studenckiego w Łodzi, na Politechnice Warszawskiej i UW. Bojkot zajęć we Wrocławiu.

2015 - Hage Geingob z centrolewicowego SWAPO został prezydentem Namibii.

2015 - Saara Kuugongelwa (SWAPO) została premierem Namibii.