Katalonia: Strajk przeciwko brutalności policji

[2017-10-04 09:47:31]

Katalończycy masowo zastrajkowali we wtorek przeciwko brutalności hiszpańskiej policji. W trakcie niedzielnych starć ranne zostały 844 osoby.

Sklepy i restauracje w Barcelonie były pozamykane, nie działała komunikacja miejska. Zamknięte były też szkoły, uniwersytety i placówki służby zdrowia, a nawet słynny barceloński targu spożywczy Mercabarna. Z powodu licznych blokad dróg, tysiące samochodów utknęło w wielokilometrowych korkach.

Na ulicach Barcelony protestowały wielotysięczne tłumy ludzi, skandując m.in.: "Ulice zawsze będą nasze".

Do protestujących dołączyli też piłkarze FC Barcelony, którzy poinformowali o swojej decyzji w oficjalnym komunikacie: Postanowiliśmy dołączyć do ogólnokrajowego strajku (...) Ten dzień ma zjednoczyć wszystkich, zarówno tych, którzy zagłosowali, jak i tych, którzy tego nie zrobili, ale którzy byli oburzeni wydarzeniami podczas katalońskiego referendum

W niedzielę w Katalonii odbyło się referendum niepodległościowe. Ponad 90 proc. z 2,26 mln głosujących opowiedziało się za odłączeniem Jednak zdaniem hiszpańskiego rządu plebiscyt był nielegalny. Między Katalończykami a policją doszło do starć. Funkcjonariusze użyli pałek i gumowych kul przeciwko osobom, które protestowały przeciwko zamykaniu lokali wyborczych i konfiskowaniu kart do głosowania.

Premier Hiszpanii Mariano Rajoy winą za starcia z policją obarczył katalońskie władze. Jego zdaniem pozwoliły na głosowanie mimo wiedzy, że będzie ono nielegalne.

Należy przypomnieć, że Katalończycy już w 2014 r. opowiedzieli się za niepodległością regionu. Prawie 81 proc. uczestników niewiążącego plebiscytu poparło wówczas ideę odłączenia od Hiszpanii i utworzenia własnego kraju.

Katalońskie władze we wrześniu 2017 przyjęły Akt Przejściowy, zgodnie z którym w ciągu 48 godzin od ogłoszenia wyników referendum regionalny parlament ma prawo ogłosić niepodległość Katalonii. Może więc to nastąpić już dziś.

Waldemar Chamala

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.