Katalonia: Strajk przeciwko brutalności policji

[2017-10-04 09:47:31]

Katalończycy masowo zastrajkowali we wtorek przeciwko brutalności hiszpańskiej policji. W trakcie niedzielnych starć ranne zostały 844 osoby.

Sklepy i restauracje w Barcelonie były pozamykane, nie działała komunikacja miejska. Zamknięte były też szkoły, uniwersytety i placówki służby zdrowia, a nawet słynny barceloński targu spożywczy Mercabarna. Z powodu licznych blokad dróg, tysiące samochodów utknęło w wielokilometrowych korkach.

Na ulicach Barcelony protestowały wielotysięczne tłumy ludzi, skandując m.in.: "Ulice zawsze będą nasze".

Do protestujących dołączyli też piłkarze FC Barcelony, którzy poinformowali o swojej decyzji w oficjalnym komunikacie: Postanowiliśmy dołączyć do ogólnokrajowego strajku (...) Ten dzień ma zjednoczyć wszystkich, zarówno tych, którzy zagłosowali, jak i tych, którzy tego nie zrobili, ale którzy byli oburzeni wydarzeniami podczas katalońskiego referendum

W niedzielę w Katalonii odbyło się referendum niepodległościowe. Ponad 90 proc. z 2,26 mln głosujących opowiedziało się za odłączeniem Jednak zdaniem hiszpańskiego rządu plebiscyt był nielegalny. Między Katalończykami a policją doszło do starć. Funkcjonariusze użyli pałek i gumowych kul przeciwko osobom, które protestowały przeciwko zamykaniu lokali wyborczych i konfiskowaniu kart do głosowania.

Premier Hiszpanii Mariano Rajoy winą za starcia z policją obarczył katalońskie władze. Jego zdaniem pozwoliły na głosowanie mimo wiedzy, że będzie ono nielegalne.

Należy przypomnieć, że Katalończycy już w 2014 r. opowiedzieli się za niepodległością regionu. Prawie 81 proc. uczestników niewiążącego plebiscytu poparło wówczas ideę odłączenia od Hiszpanii i utworzenia własnego kraju.

Katalońskie władze we wrześniu 2017 przyjęły Akt Przejściowy, zgodnie z którym w ciągu 48 godzin od ogłoszenia wyników referendum regionalny parlament ma prawo ogłosić niepodległość Katalonii. Może więc to nastąpić już dziś.

Waldemar Chamala

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Konferencja "Żydzi a rewolucja październikowa"
Warszawa, Instytut Historyczny UW, Sala Kolumnowa (parter)
19 października, godz. 11.15-19.00
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1983 - W RFN ponad milion osób wzięło udział w protestach przeciwko zbrojeniom atomowym.

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2000 - Tunezja zerwała stosunki dyplomatyczne z Izraelem w proteście przeciw stosowaniu przemocy wobec Palestyńczyków.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.