Czarny Wtorek w całym kraju

[2017-10-04 22:31:04]

W rocznicę Czarnego Protestu z 2016 r. w 90 miastach w całej Polsce i dziewieciu za granicą odbyły się demonstracje i pikiety w obronie praw kobiet. Ich organizatorki zbierały podpisy pod obywatelskim projektem ustawy liberalizującej przepisy aborcyjne.

W Warszawie około dwóch tysięcy osób zajęło Plac Zamkowy i część Krakowskiego Przedmieścia. Uczestniczki i uczestnicy demonstracji składali licznie podpisy pod projektem ustawy liberalizującej obowiązujące przepisy aborcyjne. Protestowano przeciwko przemocy wobec kobiet niosąc symbolizującą ją niebieska wstęgę wielometrowej długości. Skandowane były hasła skierowane przeciwko próbom odbierania im ich praw.

W tym roku wychodzimy, bo nie składamy parasolek. Wychodzimy, bo nie odpuszczamy. Wychodzimy, bo walka nadal trwa – napisały w swojej odezwie organizatorki akcji.

Do zgromadzonych przemawiały działaczki ruchów obrońców praw kobiet, politycy i polityczki partii Razem, a także twórcy popierający ideę protestu.

Barbara Nowacka ze Stowarzyszenia Inicjatywa Polska przyznała, że tegoroczny protest był mniej liczny, niż poprzedni: Trudno się temu dziwić. Zrobiłyśmy protest, żeby im przypomnieć, że jeżeli znowu będą grzebać przy naszych prawach i wyrzucą projekt "Ratujmy Kobiety" do śmietnika, to znowu wyjdziemy na ulicę – zapowiedziała.

W trakcie protestu doszło do niewielkiej kontrdemonstracji zwolenników całkowitego zakazu aborcji i karania za nią zarówno lekarza, jak i kobiety, która się na nią zgodziła.

WCh

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

14 grudnia:

1852 - Na Curaçao urodził się Daniel De Leon, amerykański socjalista, działacz II Międzynarodówki, przywódca Socjalistycznej Partii Pracy.

1870 - Urodził się Karl Renner, austriacki polityk, socjolog prawa, jeden z teoretyków austromarksizmu; 1918-20 pierwszy kanclerz, 1945-50 prezydent Austrii.

1913 - W Samborze urodził się Artur Sandauer, krytyk literacki, eseista, tłumacz i profesor Uniwersytetu Warszawskiego.