Rewolucyjny numer "Bez Dogmatu" na stulecie rewolucji: 100 lat Października!

[2017-10-10 21:30:47]

Ukazał się 113. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Najnowsze wydanie jest w całości poświęcone rewolucji rosyjskiej.

W dziale historycznym m.in. Andrzej Witkowicz ukazuje prawdziwą skalę oraz charakter przemocy rewolucyjnej i kontrrewolucyjnej; Paweł Jaworski przypomina o oddolnej, masowej i demokratycznej naturze październikowego przewrotu; zaś Paweł Szelegieniec analizuje przyczyny porażki rewolucyjnego wysiłku ustanowienia stabilnej demokracji robotniczej w kraju peryferyjnym.

W części dotyczącej przemian społeczno-obyczajowych Michał Kozłowski przytacza równościowe zapisy rosyjskiego Kodeksu Rodzinnego z 1918 r.; Magdalena Grabowska przedstawia powody i konsekwencje odcięcia się polskiego feminizmu głównego nurtu od emancypacyjnej spuścizny rewolucji październikowej i PRL-u; a Paweł Matusz zastanawia się, dlaczego obowiązujące aktualnie narracje na temat seksualności pomijają postępowe tradycje Października.

Z kolei w dziale poświęconym perspektywom polskiej i światowej lewicy w sto lat po rewolucji październikowej włoski historyk Enzo Traverso, w rozmowie z Michałem Siermińskim, wskazuje na potrzebę włączenia krytycznej refleksji nad doświadczeniami XX-wiecznego komunizmu w obręb współczesnej myśli lewicowej. Polecamy także recenzję jego najnowszej książki Left-Wing Melancholia: Marxism, History, and Memory autorstwa Agnieszki Mrozik i tekst Elizy Szybowicz na temat wpływu dzisiejszych zastosowań pojęcia „rewolucja” na percepcję powojennych przemian w Polsce.

Ponadto w numerze Piotr Szumlewicz wskazuje na ideowe związki łączące Polskę okresu „dobrej zmiany” z frankistowską Hiszpanią; natomiast bezkompromisowa Szara Gęś dopomina się o upamiętnienie tyleż kontrowersyjnych, co zasłużonych dla jedności etnicznej Narodu Polskiego historycznych postaci.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Polska mniejszych miast
Zawiercie, Księgarnia Edukacyjna Szkółka Językowa w Zawierciu Sądowa 10
28 maja (poniedziałek), godz. 18.00-20.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 maja:

1911 - Powstanie Brytyjskiej Partii Socjalistycznej.

1918 - Powstała Demokratyczna Republika Gruzji, rządzona przez mienszewików.

1980 - Brytyjska interwencja zbrojna na zbuntowanej wyspie Tanna w archipelagu Nowe Hebrydy (obecnie Vanuatu).

2010 - Kamla Persad-Bissessar z centrolewicowej partii UNC została pierwszą kobietą-premierem Trynidadu i Tobago.