Czechy: ANO zwycięzcą wyborów. Klęska lewicy

[2017-10-28 00:10:16]

Wybory do izby niższej czeskiego parlamentu w dniach 20–21 października zakończyły się zwycięstwem ruchu politycznego ANO 2011.

Ugrupowanie byłego wicepremiera Andreja Babiša z wynikiem blisko 29,64 proc. głosów zdystansowało drugą w kolejności konserwatywną Obywatelską Partię Demokratyczną (ODS) z 11,3 proc. Trzecie miejsce przypadło Czeskiej Partii Piratów z 10,8 proc. głosów. Tuż za nimi znalazła się populistyczna Wolność i Demokracja Bezpośrednia (SPD) z 10,6 proc. głosów. Znacznie słabiej wypadła tym razem Komunistyczna Partia Czech i Moraw (KSČM) z 7,76 proc. poparcia, a katastrofalny wynik zanotowała, współrządząca dotąd, Czeska Partia Socjaldemokratyczna (ČSSD), zdobywając zaledwie 7,27 proc. głosów. Do parlamentu wejdą także chadecy z KDU-ČSL, których poparło 5,8 proc. głosujących, centroprawicowy TOP 09 z 5,31 proc. oraz ruch Burmistrzowie i Niezależni (STAN) z 5,18 proc. głosów.

W 150-osobowej Izbie Poselskiej zasiądzie zatem aż 9 ugrupowań: 78 przedstawicieli ANO, 25 posłów z ODS, 22 Piratów, 22 z SPD, po 15 z KSČM i ČSSD, 7 z TOP 09 oraz 5 ze STAN.

Do parlamentu nie dostali się m.in. kandydaci Partii Zielonych z 1,46 proc. i Zemanowcy z Partia Praw Obywateli (SPO) z 0,36 proc poparcia.

Podział mandatów umożliwia odtworzenie dotychczasowej koalicji ANO z ČSSD i KDU-ČSL, czego nie wyklucza żadne z tych ugrupowań. Niedawni koalicjanci ANO, choć ponieśli wyraźną porażkę, stawiają jednak warunek, aby poza przyszłym rządem pozostał Babiš oraz jego najbliższy współpracownik, wiceprzewodniczący ANO Jaroslav Faltýnek. Obaj politycy w poprzedniej kadencji zostali pozbawieni immunitetu poselskiego w związku z podejrzeniem o oszustwa przy korzystaniu z dotacji UE.

Zainteresowane współpracą rządową z ANO są jeszcze dwa ugrupowania antysystemowe: antyimigrancka i antyislamska SPD oraz komunistyczna KSČM. Jednak one również stawiają ten sam warunek . Jednak możliwość współrządzenia z nimi wykluczył sam Babiš.

ODS i TOP 09, bliski im ideologicznie ruch STAN oraz Piraci, postulujący większą przejrzystość polityki, odrzuciły możliwość współpracy z ANO. Pomimo to Babiš próbuje z nimi negocjować.

Negocjacje powyborcze najprawdopodobniej potrwają wiele tygodni, a ich istotnym uczestnikiem będzie sprzyjający Babišowi prezydent Miloš Zeman. Zapowiedział on, że 31 października powierzy Babišowi misję tworzenia nowego rządu.

Waldemar Chamala

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

10 grudnia:

1903 - Maria Curie-Skłodowska jako pierwsza kobieta otrzymała Nagrodę Nobla w dziedzinie fizyki.

1911 - Maria Curie-Skłodowska jako pierwsza uczona po raz drugi otrzymała Nagrodę Nobla - za pionierskie badania na polu radiochemii i odkrycie pierwiastka radu.

1923 - Urodził się Jorge Semprún, hiszpański pisarz, scenarzysta, filozof i polityk. W czasie II wojny światowej działacz francuskiego ruchu oporu, więzień Buchenwaldu, członek Komunistycznej Partii Hiszpanii działającej na terenie Francji.

1936 - W Warszawie zmarł Leon Wasilewski, polityk PPS i dyplomata.

1948 - ONZ uchwaliła Powszechną Deklarację Praw Człowieka.

2010 - W Warszawie zmarł Mieczysław Krajewski, ekonomista, działacz społeczny i polityczny, założyciel Niezależnej PPS, poseł na Sejm II kadencji.