Japonia: Ponowne zwycięstwo prawicowej koalicji

[2017-10-29 14:43:02]

Partia Liberalno-Demokratyczna zwyciężyła w przedterminowych wyborach parlamentarnych 22 października.

Koalicja złożona z partii premiera Shinzō Abe i małej, konserwatywnej Komeitō zdobyła 313 spośród 465 miejsc w Izbie Reprezentantów, niższej izbie japońskiego parlamentu. Zasiądzie w niej także 55 przedstawicieli centrolewicowej Konstytucyjnej Partii Demokratycznej, 50 Konserwatywnej Kibō no Tō (Partii Nadziei), 12 Japońskiej Partii Komunistycznej, 11 liberalnej Nippon Ishin no Kai, 2 Partii Socjaldemokratycznej oraz 22 niezależnych.

Wybory odbyły się przedterminowo, ponieważ na wniosek premiera rozwiązano parlament.

Politycy opozycyjni twierdzili, że Abe zdecydował się na wcześniejsze wybory, aby uniknąć dalszych przesłuchań w parlamencie w sprawie jego domniemanego niewłaściwego wykorzystania władzy w celu przejęcia gruntu należącego do kampusu Wyższej Szkoły Weterynaryjnej w Imabari.

W opinii komentatorów zwycięstwo Partii Liberalno-Demokratycznej to głównie efekt stanowczego stanowiska premiera w obliczu ostatnich prób rakietowych Korei Północnej. Tak jak obiecałem podczas kampanii, moim głównym zadaniem jest stanowcze rozprawienie się z Koreą Północną. Do tego potrzebna jest twarda dyplomacja - oświadczył Abe.

Przyśpieszone wybory miały dać premierowi przyzwolenie na rewizję japońskiej konstytucji w obliczu zagrożenia ze strony północnokoreańskiego reżimu. Abe domaga się zmiany ustawy zasadniczej z 1946 r. Po klęsce w II wojnie światowej USA narzuciły jej pacyfistyczny charakter. Japonia nie ma więc regularnego wojska, nie może również prowadzić wojen. Zdaniem Abe artykuł 9., w którym znajduje się ów zapis, powinien zostać zmieniony z powodu zagrożenia ze strony Korei Północnej. Według niektórych to krok w kierunku zwiększenia obronności Japonii. Krytycy Abe twierdzą jednak, że dąży on do ponownej militaryzacji państwa.

Zgodę na wprowadzenie poprawek do konstytucji będą musiały dać obie izby w japońskim parlamencie. Oprócz tego kwestia ta musi jednak zostać jeszcze przegłosowana w ogólnokrajowym referendum. Już w 2015 r. premierowi Abe udało się tak zmodyfikować konstytucję, aby zezwolić japońskim oddziałom na walkę za granicą w szczególnych okolicznościach, co wywołało w tym kraju masowe protesty.

Waldemar Chamala

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

10 grudnia:

1903 - Maria Curie-Skłodowska jako pierwsza kobieta otrzymała Nagrodę Nobla w dziedzinie fizyki.

1911 - Maria Curie-Skłodowska jako pierwsza uczona po raz drugi otrzymała Nagrodę Nobla - za pionierskie badania na polu radiochemii i odkrycie pierwiastka radu.

1923 - Urodził się Jorge Semprún, hiszpański pisarz, scenarzysta, filozof i polityk. W czasie II wojny światowej działacz francuskiego ruchu oporu, więzień Buchenwaldu, członek Komunistycznej Partii Hiszpanii działającej na terenie Francji.

1936 - W Warszawie zmarł Leon Wasilewski, polityk PPS i dyplomata.

1948 - ONZ uchwaliła Powszechną Deklarację Praw Człowieka.

2010 - W Warszawie zmarł Mieczysław Krajewski, ekonomista, działacz społeczny i polityczny, założyciel Niezależnej PPS, poseł na Sejm II kadencji.