Japonia: Ponowne zwycięstwo prawicowej koalicji

[2017-10-29 14:43:02]

Partia Liberalno-Demokratyczna zwyciężyła w przedterminowych wyborach parlamentarnych 22 października.

Koalicja złożona z partii premiera Shinzō Abe i małej, konserwatywnej Komeitō zdobyła 313 spośród 465 miejsc w Izbie Reprezentantów, niższej izbie japońskiego parlamentu. Zasiądzie w niej także 55 przedstawicieli centrolewicowej Konstytucyjnej Partii Demokratycznej, 50 Konserwatywnej Kibō no Tō (Partii Nadziei), 12 Japońskiej Partii Komunistycznej, 11 liberalnej Nippon Ishin no Kai, 2 Partii Socjaldemokratycznej oraz 22 niezależnych.

Wybory odbyły się przedterminowo, ponieważ na wniosek premiera rozwiązano parlament.

Politycy opozycyjni twierdzili, że Abe zdecydował się na wcześniejsze wybory, aby uniknąć dalszych przesłuchań w parlamencie w sprawie jego domniemanego niewłaściwego wykorzystania władzy w celu przejęcia gruntu należącego do kampusu Wyższej Szkoły Weterynaryjnej w Imabari.

W opinii komentatorów zwycięstwo Partii Liberalno-Demokratycznej to głównie efekt stanowczego stanowiska premiera w obliczu ostatnich prób rakietowych Korei Północnej. Tak jak obiecałem podczas kampanii, moim głównym zadaniem jest stanowcze rozprawienie się z Koreą Północną. Do tego potrzebna jest twarda dyplomacja - oświadczył Abe.

Przyśpieszone wybory miały dać premierowi przyzwolenie na rewizję japońskiej konstytucji w obliczu zagrożenia ze strony północnokoreańskiego reżimu. Abe domaga się zmiany ustawy zasadniczej z 1946 r. Po klęsce w II wojnie światowej USA narzuciły jej pacyfistyczny charakter. Japonia nie ma więc regularnego wojska, nie może również prowadzić wojen. Zdaniem Abe artykuł 9., w którym znajduje się ów zapis, powinien zostać zmieniony z powodu zagrożenia ze strony Korei Północnej. Według niektórych to krok w kierunku zwiększenia obronności Japonii. Krytycy Abe twierdzą jednak, że dąży on do ponownej militaryzacji państwa.

Zgodę na wprowadzenie poprawek do konstytucji będą musiały dać obie izby w japońskim parlamencie. Oprócz tego kwestia ta musi jednak zostać jeszcze przegłosowana w ogólnokrajowym referendum. Już w 2015 r. premierowi Abe udało się tak zmodyfikować konstytucję, aby zezwolić japońskim oddziałom na walkę za granicą w szczególnych okolicznościach, co wywołało w tym kraju masowe protesty.

Waldemar Chamala

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).