Japonia: Ponowne zwycięstwo prawicowej koalicji

[2017-10-29 14:43:02]

Partia Liberalno-Demokratyczna zwyciężyła w przedterminowych wyborach parlamentarnych 22 października.

Koalicja złożona z partii premiera Shinzō Abe i małej, konserwatywnej Komeitō zdobyła 313 spośród 465 miejsc w Izbie Reprezentantów, niższej izbie japońskiego parlamentu. Zasiądzie w niej także 55 przedstawicieli centrolewicowej Konstytucyjnej Partii Demokratycznej, 50 Konserwatywnej Kibō no Tō (Partii Nadziei), 12 Japońskiej Partii Komunistycznej, 11 liberalnej Nippon Ishin no Kai, 2 Partii Socjaldemokratycznej oraz 22 niezależnych.

Wybory odbyły się przedterminowo, ponieważ na wniosek premiera rozwiązano parlament.

Politycy opozycyjni twierdzili, że Abe zdecydował się na wcześniejsze wybory, aby uniknąć dalszych przesłuchań w parlamencie w sprawie jego domniemanego niewłaściwego wykorzystania władzy w celu przejęcia gruntu należącego do kampusu Wyższej Szkoły Weterynaryjnej w Imabari.

W opinii komentatorów zwycięstwo Partii Liberalno-Demokratycznej to głównie efekt stanowczego stanowiska premiera w obliczu ostatnich prób rakietowych Korei Północnej. Tak jak obiecałem podczas kampanii, moim głównym zadaniem jest stanowcze rozprawienie się z Koreą Północną. Do tego potrzebna jest twarda dyplomacja - oświadczył Abe.

Przyśpieszone wybory miały dać premierowi przyzwolenie na rewizję japońskiej konstytucji w obliczu zagrożenia ze strony północnokoreańskiego reżimu. Abe domaga się zmiany ustawy zasadniczej z 1946 r. Po klęsce w II wojnie światowej USA narzuciły jej pacyfistyczny charakter. Japonia nie ma więc regularnego wojska, nie może również prowadzić wojen. Zdaniem Abe artykuł 9., w którym znajduje się ów zapis, powinien zostać zmieniony z powodu zagrożenia ze strony Korei Północnej. Według niektórych to krok w kierunku zwiększenia obronności Japonii. Krytycy Abe twierdzą jednak, że dąży on do ponownej militaryzacji państwa.

Zgodę na wprowadzenie poprawek do konstytucji będą musiały dać obie izby w japońskim parlamencie. Oprócz tego kwestia ta musi jednak zostać jeszcze przegłosowana w ogólnokrajowym referendum. Już w 2015 r. premierowi Abe udało się tak zmodyfikować konstytucję, aby zezwolić japońskim oddziałom na walkę za granicą w szczególnych okolicznościach, co wywołało w tym kraju masowe protesty.

Waldemar Chamala

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.