Katalonia: Zwolennicy niepodległości górą w wyborach regionalnych

[2017-12-23 16:13:06]

Separatyści będą największą siłą w katalońskim parlamencie – to wynika wyborów regionalnych, które odbyły się 21 grudnia.

Ugrupowania, które opowiadają się za odłączeniem Katalonii od Hiszpanii zdobyły większość mandatów. Jednak najwięcej mieszkańców regionu - 25,4 proc. - zagłosowało na zdecydowanie przeciwną temu partię Ciudadanos (Obywatele).

Najwięcej mandatów - 37 - będzie miała w 135-osobowym parlamencie właśnie liberalna partia Ciudadanos z lokalną liderką Inés Arrimadas na czele. To największy sukces w historii tego wywodzącego się z Katalonii ugrupowania. Jednak Obywatele nie zdobyli parlamentarnej większości i będą musieli szukać porozumienia z separatystami.

21,6 proc. poparcia i 34 mandaty otrzymała Junts per Catalunya (Razem dla Katalonii), partia byłego katalońskiego premiera Carlesa Puigdemonta, a 21,4 proc. i 32 mandaty – koalicja Republikańska Lewica Katalonii (ERC-CatSí). Łącznie z proniepodległościową, antykapitalistyczną partią Candidatura d'Unitat Popular Carlesa Riery (4,5 proc. poparcia i 4 mandaty) separatyści zajmą więc w parlamencie w Barcelonie nawet 70 miejsc.

Stabilne poparcie (13,9 proc. i 17 mandatów) utrzymuje socjaldemokratyczna partia PPSC-PSOE z lokalnym liderem Miquelem Icetą na czele.

Spadło nieco poparcie (7,5 proc. i 8 mandatów) dla lewicowego sojuszu CatComú–Podem, któremu przewodzi Xavier Domènech.

Konserwatywna Partia Ludowa (PP) premiera Mariano Rajoya, który zarządził przyspieszone wybory, poniosła w czwartkowym głosowaniu druzgocącą klęskę. Zdobyła ona w Katalonii zaledwie 3 mandaty. To najgorszy wynik w historii PP w tym regionie

Frekwencja w czwartek była rekordowa – wyniosła ona aż 81,94 proc., podczas gdy w październikowym referendum ws. niepodległości - tylko 43,03 proc.

Waldemar Chamala

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

15 października:

1817 - W Solurze w Szwajcarii zmarł Tadeusz Kościuszko, przywódca Insurekcji, autor znoszącego poddaństwo chłopów Uniwersału Połanieckiego.

1905 - Na posiedzeniu II Rady Partyjnej PPS w Mińsku Litewskim Organizacja Spiskowo-Bojowa PPS została przekształcona w Organizację Bojową PPS (zwaną również „Centralną Bojówką”). Szefem Wydziału Bojowego mianowano Józefa Piłsudskiego.

1907 - Urodził się Varian Fry, amerykański dziennikarz, który kierował w czasie II wojny światowej siecią pomocy dla uchodźców z Francji. Jego sieć pomogła ocalić ok. 2 tys. Żydów i antyfaszystów.

1923 - Początek 3-dniowego strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego; postulaty płacowe.

1923 - Urodził się Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku, 1945-56 - dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1926 - Urodził się francuski lewicowy filozof i historyk Michel Foucault. W latach 1958-59 dyrektor Centrum Francuskiego na Uniwersytecie Warszawskim. Autor m.in. "Historii seksualności".

1937 - Strajk studentów żydowskich protestujacych przeciwko wprowadzeniu getta ławkowego.

1938 - Zmarł Tadeusz Reger, współtwórca ruchu socjalistycznego na Śląsku Cieszyńskim, parlamentarzysta, działacz kulturalno-oświatowy, członek władz naczelnych PPS.

1964 - W. Brytania: Partia Pracy wygrała wybory parlamentarne.

1978 - Marek Kotański założył w Głoskowie pierwsze centrum Monaru.

2013 - Antje Jackelén została wybrana na arcybiskupa Uppsali i pierwszą kobietę-prymasa w historii Kościoła Szwecji.

2014 - Filipe Nyusi z centrolewicowej partii FRELIMO wygrał wybory prezydenckie w Mozambiku, uzyskując 57% głosów.