Katowice, Łódź: Radni w obronie placów Szewczyka i Zwycięstwa

[2017-12-28 18:06:58]

28 grudnia katowiccy radni przegłosowali projekt uchwały o skierowanie skargi do sądu administracyjnego na decyzję wojewody zmieniającą plac Wilhelma Szewczyka w Katowicach na plac Marii i Lecha Kaczyńskich. Sesja nadzwyczajna w tej sprawie miała burzliwy przebieg.

Ponad 5,5 tys. podpisów złożyli mieszkańcy miasta, sprzeciwiający się zmianie nazwy położonego w sercu miasta placu.

Patryk Białas z fundacji BoMiasto poinformował, że zbieranie podpisów pod petycją w dalszym ciągu trwa w internecie.

Zmiana nazwy placu była jednym z pierwszych zarządzeń nadzorczych wojewody śląskiego Jarosława Wieczorka (PiS), wydanych w związku z tzw. ustawą dekomunizacyjną.

W reakcji prezydent Marcin Krupa zapowiedział projekt uchwały ws. zaskarżenia tego zarządzenia, a następnie wniósł go na budżetową sesję rady miasta. Projekt jeszcze w czasie sesji został wycofany ze względów formalnych. Przewodnicząca Rady Miasta Krystyna Siejna zwołała wówczas nadzwyczajną sesję, o którą wnioskowali radni opozycyjnych klubów PO i Ruchu Autonomii Śląska.

Zmarły w 1991 roku Wilhelm Szewczyk był zasłużonym śląskim publicystą, pisarzem, krytykiem literackim i jednocześnie członkiem wojewódzkich władz PZPR w Katowicach. Przez ponad 20 lat zasiadał w Sejmie PRL.

Do analogicznej sytuacji doszło także m.in. w Łodzi, gdzie radni skierowali do sądu administracyjnego decyzję o zmianie nazwy Placu Zwycięstwa na Plac Lecha Kaczyńskiego. Co ciekawe nazwy tej nie było na specjalnej liście IPN.

Wojewoda zmienił w Łodzi nazwy aż 26 ulic i jednego placu. Pod zmienionymi adresami mieszka ponad 16 tys. osób. W mieście ma być m.in. ulica Solidarności Walczącej, Anny Walentynowicz czy Johna Wayne'a

Waldemar Chamala

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.