Katowice, Łódź: Radni w obronie placów Szewczyka i Zwycięstwa

[2017-12-28 18:06:58]

28 grudnia katowiccy radni przegłosowali projekt uchwały o skierowanie skargi do sądu administracyjnego na decyzję wojewody zmieniającą plac Wilhelma Szewczyka w Katowicach na plac Marii i Lecha Kaczyńskich. Sesja nadzwyczajna w tej sprawie miała burzliwy przebieg.

Ponad 5,5 tys. podpisów złożyli mieszkańcy miasta, sprzeciwiający się zmianie nazwy położonego w sercu miasta placu.

Patryk Białas z fundacji BoMiasto poinformował, że zbieranie podpisów pod petycją w dalszym ciągu trwa w internecie.

Zmiana nazwy placu była jednym z pierwszych zarządzeń nadzorczych wojewody śląskiego Jarosława Wieczorka (PiS), wydanych w związku z tzw. ustawą dekomunizacyjną.

W reakcji prezydent Marcin Krupa zapowiedział projekt uchwały ws. zaskarżenia tego zarządzenia, a następnie wniósł go na budżetową sesję rady miasta. Projekt jeszcze w czasie sesji został wycofany ze względów formalnych. Przewodnicząca Rady Miasta Krystyna Siejna zwołała wówczas nadzwyczajną sesję, o którą wnioskowali radni opozycyjnych klubów PO i Ruchu Autonomii Śląska.

Zmarły w 1991 roku Wilhelm Szewczyk był zasłużonym śląskim publicystą, pisarzem, krytykiem literackim i jednocześnie członkiem wojewódzkich władz PZPR w Katowicach. Przez ponad 20 lat zasiadał w Sejmie PRL.

Do analogicznej sytuacji doszło także m.in. w Łodzi, gdzie radni skierowali do sądu administracyjnego decyzję o zmianie nazwy Placu Zwycięstwa na Plac Lecha Kaczyńskiego. Co ciekawe nazwy tej nie było na specjalnej liście IPN.

Wojewoda zmienił w Łodzi nazwy aż 26 ulic i jednego placu. Pod zmienionymi adresami mieszka ponad 16 tys. osób. W mieście ma być m.in. ulica Solidarności Walczącej, Anny Walentynowicz czy Johna Wayne'a

Waldemar Chamala

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1943 - Zamachy Gwardii Ludowej na kina dla Niemców w Warszawie.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2011 - Rozpoczęły się antyrządowe protesty w Omanie.