Katowice, Łódź: Radni w obronie placów Szewczyka i Zwycięstwa

[2017-12-28 18:06:58]

28 grudnia katowiccy radni przegłosowali projekt uchwały o skierowanie skargi do sądu administracyjnego na decyzję wojewody zmieniającą plac Wilhelma Szewczyka w Katowicach na plac Marii i Lecha Kaczyńskich. Sesja nadzwyczajna w tej sprawie miała burzliwy przebieg.

Ponad 5,5 tys. podpisów złożyli mieszkańcy miasta, sprzeciwiający się zmianie nazwy położonego w sercu miasta placu.

Patryk Białas z fundacji BoMiasto poinformował, że zbieranie podpisów pod petycją w dalszym ciągu trwa w internecie.

Zmiana nazwy placu była jednym z pierwszych zarządzeń nadzorczych wojewody śląskiego Jarosława Wieczorka (PiS), wydanych w związku z tzw. ustawą dekomunizacyjną.

W reakcji prezydent Marcin Krupa zapowiedział projekt uchwały ws. zaskarżenia tego zarządzenia, a następnie wniósł go na budżetową sesję rady miasta. Projekt jeszcze w czasie sesji został wycofany ze względów formalnych. Przewodnicząca Rady Miasta Krystyna Siejna zwołała wówczas nadzwyczajną sesję, o którą wnioskowali radni opozycyjnych klubów PO i Ruchu Autonomii Śląska.

Zmarły w 1991 roku Wilhelm Szewczyk był zasłużonym śląskim publicystą, pisarzem, krytykiem literackim i jednocześnie członkiem wojewódzkich władz PZPR w Katowicach. Przez ponad 20 lat zasiadał w Sejmie PRL.

Do analogicznej sytuacji doszło także m.in. w Łodzi, gdzie radni skierowali do sądu administracyjnego decyzję o zmianie nazwy Placu Zwycięstwa na Plac Lecha Kaczyńskiego. Co ciekawe nazwy tej nie było na specjalnej liście IPN.

Wojewoda zmienił w Łodzi nazwy aż 26 ulic i jednego placu. Pod zmienionymi adresami mieszka ponad 16 tys. osób. W mieście ma być m.in. ulica Solidarności Walczącej, Anny Walentynowicz czy Johna Wayne'a

Waldemar Chamala

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.