Islandia zakazuje dyskryminacji płacowej

[2018-01-03 17:40:28]

Od 1 stycznia w Islandii zaczęła obowiązywać ustawa, która wymaga od firm państwowych i prywatnych udowodnienia, że zapewniają równe płace kobietom i mężczyznom za wykonanie tej samej pracy. Ustawa zakazuje wszelkiej dyskryminacji płacowej ze względu na płeć, rasę, religię, niepełnosprawność, wiek i orientację seksualną. Zgodnie z nowym ustawodawstwem firmy zatrudniające 25 lub więcej pracowników będą musiały złożyć zobowiązanie o stosowaniu nowych rozwiązań
.
Ustawa przewiduje także, że firmy prywatne i urzędy będą musiały poddać się audytom i uzyskać certyfikaty potwierdzające, że zapewniają równe płace. W przeciwnym wypadku grożą im wysokie grzywny.

Islandia od lat znajduje się w czołówce rankingów dotyczących walki z dyskryminacją. Światowe Forum Ekonomiczne szacuje, że Islandia może jako pierwsza na świecie zlikwidować przepaść ekonomiczną między kobietami i mężczyznami.

Piotr Szumlewicz

Z czego wynika przewaga mediów prawicowo-liberalnych w Polsce?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
24 maja (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1997 - Odbyło się referendum w sprawie przyjęcia nowej Konstytucji RP.

2000 - Po trwającej 22 lata okupacji wojska Izraela wycofały się z południowego Libanu.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.