Warszawski OPZZ postuluje niższe ceny biletów ZTM

[2018-01-07 20:14:35]

Przewodniczący Rady OPZZ m.st. Warszawa i powiatu warszawskiego zachodniego Piotr Szumlewicz zaproponował radykalną obniżkę cen biletów miesięcznych i kwartalnych ZTM dla osób, które korzystają z transportu publicznego w obydwu strefach – w Warszawie i miejscowościach wokół stolicy.

Obecnie bilety normalne 30-dniowe imienne na pierwszą strefę (czyli Warszawę) kosztują 110 zł, na drugą 112 zł, a na obydwie aż 180 zł. 30-dniowy bilet Warszawiaka imienny na pierwszą strefę kosztuje 98 zł, na drugą 100 zł, a na obydwie 166 zł. Bilety normalne 90-dniowe imienne na pierwszą strefę kosztują 280 zł, na drugą 282 zł, a na obydwie aż 460 zł. 90-dniowy bilet Warszawiaka imienny na pierwszą strefę kosztuje 250 zł, na drugą 252 zł, a na obydwie 406 zł.

W opinii Rady OPZZ m.st. Warszawy i powiatu warszawskiego zachodniego ceny biletów dla osób dojeżdżających do Warszawy z miejscowości otaczających stolicę powinny zostać znacznie obniżone. Dziesiątki tysięcy ludzi dojeżdżają transportem publicznym do pracy z miejscowości podwarszawskich. Przy obecnych cenach biletów dojazd do pracy stanowi dla nich istotny koszt, który znacząco obniża im pensję. Trudno pojąć, dlaczego ceny biletów miesięcznych i kwartalnych dla obydwu stref mają być radykalnie wyższe niż dla jednej strefy.

Bilety długoterminowe kupują głównie osoby regularnie przyjeżdżające do stolicy, zazwyczaj w celach zarobkowych. Naszym zdaniem warto byłoby wyjść naprzeciwko ich interesom i obniżyć im ceny biletów. Taka zmiana mogłaby przyczynić się też do ograniczenia transportu samochodowego i zmniejszenia korków oraz poprawy jakości powietrza.

Dlatego przewodniczący Rady zaproponował, aby osoby dojeżdżające do Warszawy z miejscowości otaczających stolicę nie ponosiły wyższych kosztów niż te podróżujące w obrębie Warszawy. Oznacza to, że bilety normalne 30-dniowe tak na jedną strefę, jak i na obydwie kosztowałyby 110 zł, a bilety normalne 90-dniowe 280 zł. Ceny biletów Warszawiaka wynosiłyby: 30-dniowy – 98 zł i 90-dniowy – 250 zł. Odpowiednio obniżone zostałyby też ceny biletów ulgowych.

Agnieszka Mrozik

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lipca:

1878 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.