Warszawski OPZZ postuluje niższe ceny biletów ZTM

[2018-01-07 20:14:35]

Przewodniczący Rady OPZZ m.st. Warszawa i powiatu warszawskiego zachodniego Piotr Szumlewicz zaproponował radykalną obniżkę cen biletów miesięcznych i kwartalnych ZTM dla osób, które korzystają z transportu publicznego w obydwu strefach – w Warszawie i miejscowościach wokół stolicy.

Obecnie bilety normalne 30-dniowe imienne na pierwszą strefę (czyli Warszawę) kosztują 110 zł, na drugą 112 zł, a na obydwie aż 180 zł. 30-dniowy bilet Warszawiaka imienny na pierwszą strefę kosztuje 98 zł, na drugą 100 zł, a na obydwie 166 zł. Bilety normalne 90-dniowe imienne na pierwszą strefę kosztują 280 zł, na drugą 282 zł, a na obydwie aż 460 zł. 90-dniowy bilet Warszawiaka imienny na pierwszą strefę kosztuje 250 zł, na drugą 252 zł, a na obydwie 406 zł.

W opinii Rady OPZZ m.st. Warszawy i powiatu warszawskiego zachodniego ceny biletów dla osób dojeżdżających do Warszawy z miejscowości otaczających stolicę powinny zostać znacznie obniżone. Dziesiątki tysięcy ludzi dojeżdżają transportem publicznym do pracy z miejscowości podwarszawskich. Przy obecnych cenach biletów dojazd do pracy stanowi dla nich istotny koszt, który znacząco obniża im pensję. Trudno pojąć, dlaczego ceny biletów miesięcznych i kwartalnych dla obydwu stref mają być radykalnie wyższe niż dla jednej strefy.

Bilety długoterminowe kupują głównie osoby regularnie przyjeżdżające do stolicy, zazwyczaj w celach zarobkowych. Naszym zdaniem warto byłoby wyjść naprzeciwko ich interesom i obniżyć im ceny biletów. Taka zmiana mogłaby przyczynić się też do ograniczenia transportu samochodowego i zmniejszenia korków oraz poprawy jakości powietrza.

Dlatego przewodniczący Rady zaproponował, aby osoby dojeżdżające do Warszawy z miejscowości otaczających stolicę nie ponosiły wyższych kosztów niż te podróżujące w obrębie Warszawy. Oznacza to, że bilety normalne 30-dniowe tak na jedną strefę, jak i na obydwie kosztowałyby 110 zł, a bilety normalne 90-dniowe 280 zł. Ceny biletów Warszawiaka wynosiłyby: 30-dniowy – 98 zł i 90-dniowy – 250 zł. Odpowiednio obniżone zostałyby też ceny biletów ulgowych.

Agnieszka Mrozik

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.