Nowe propozycje Komisji Europejskiej

[2018-01-07 20:30:17]

Komisja Europejska przedstawiła projekt dyrektywy dotyczącej transparentnych i przewidywalnych warunków pracy w Unii Europejskiej. Celem przedstawionych rozwiązań jest wzmocnienie praw pracowników, w szczególności poprzez wprowadzenie obowiązku informowania o ich warunkach pracy. W propozycjach KE znalazł się zapis o domniemaniu funkcjonowania umowy o pracę na czas nieokreślony w przypadku braku stosownej informacji uzyskanej od zatrudniającego. Pracujący mają szybciej otrzymywać informację o warunkach pracy, a okresy próbne będą surowo limitowane. Zgodnie z propozycjami KE zatrudnieni na niestandardowych umowach będą mogli ubiegać się o zmianę warunków ich pracy na bardziej stabilne po upływie pół roku od momentu rozpoczęcia wykonywania obowiązków. Pracodawca będzie musiał odpowiedzieć na taką prośbę na piśmie. To kolejny dowód na rzecz tezy, że instytucje unijne na wielu obszarach w większym stopniu interesują się losem pracowników niż polski rząd.

Warto przypomnieć, że wcześniej, wbrew polskiemu rządowi, Komisja Europejska forsowała dyrektywę, wprowadzającą równą płacę za tę samą pracę. OPZZ popiera kierunek rozwiązań zaproponowanych przez Komisję Europejską i postuluje dalszą pracę nad nimi.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.