Sejm przegłosował ograniczenie handlu w niedzielę

[2018-01-12 23:35:05]

Ustawa przeforsowana przez Sejm jest bublem prawnym szkodliwym dla pracowników i konsumentów. Dowartościowuje ona małe sklepy, gdzie warunki pracy są najgorsze, a płace najniższe. W uzasadnieniu ustawy czytamy wręcz o wsparciu samozatrudnienia. Trudno pojąć, dlaczego w niedzielę otwarte mają być sklepy osiedlowe, gdzie pracownicy są znacznie gorzej traktowani niż w hipermarketach, ceny są znacznie wyższe, a jakość towarów niższa.

Jednocześnie ustawa koncentruje się jedynie na części jednej branży. W niedzielę czynne są szpitale i elektrownie, działa policja i straż pożarna, funkcjonuje transport publiczny, otwarte są baseny, restauracje, kościoły, galerie, wesołe miasteczka. Setki tysięcy pracowników pracują w niedziele i ustawa się do nich nie odnosi.

Zamiast selektywnych zakazów, chaosu i narzucania społeczeństwu określonego modelu spędzania czasu wolnego, rząd powinien podjąć działania na rzecz wyższych płac i krótszego czasu pracy. Dlatego znacznie lepszym rozwiązaniem od tych przeforsowanych przez PiS byłoby radykalne podniesienie płac za pracę w niedzielę. W wersji proponowanej przez OPZZ stawki za pracę w niedzielę byłyby 2,5 razy wyższe niż za pracę w dni powszednie. Niezależnie od branży i regionu. Równolegle warto byłoby skrócić tydzień pracy do 38 godzin.

Piotr Szumlewicz

Sejm przegłosował ustawę ograniczającą handel w niedzielę z poprawkami senatu. Za ustawą głosowało 254 posłów, przeciwko 156, 23 posłów wstrzymało się od głosu, a 27 nie brało udziału w głosowaniu. Za ustawą głosowali wszyscy obecni na sali posłowie PiS i większość posłów Kukiz’15, przeciwko zdecydowana większość parlamentarzystów PO i Nowoczesnej. Większość posłów PSL wstrzymała się od głosu.

Zgodnie z ustawą od 1 marca 2018 roku handel w galeriach handlowych i sklepach wielkopowierzchniowych będzie możliwy w dwie niedziele miesiąca, od 2019 roku w jedną, a od rok później już tylko w szczególnych wypadkach. W ustawie jest jednak mnóstwo wyjątków. Wolne od zakazu mają być między innymi: kwiaciarnie, apteki, placówki handlowe w hotelach, placówki handlowe w zakładach prowadzących działalność w zakresie kultury, sportu, oświaty, turystyki i wypoczynku, sklepy na stacjach paliw płynnych, których przeważająca działalność polega na sprzedaży paliw, placówki handlowe, których przeważająca działalność polega na sprzedaży pamiątek lub dewocjonaliów, placówki handlowe, których przeważająca działalność polega na sprzedaży prasy, biletów komunikacji miejskiej, wyrobów tytoniowych, kuponów gier losowych i zakładów wzajemnych, placówki handlowe na dworcach w zakresie związanym z bezpośrednią obsługą podróżnych, sklepy internetowe; sklepy prowadzone przez przedsiębiorcę będącego osobą fizyczną, wyłącznie osobiście i we własnym imieniu, a także piekarnie, cukiernie, lodziarnie.

Ustawa przewiduje karę grzywny za złamanie zakazu handlu w niedziele w wysokości od 1 tys. zł do 100 tys. zł., a nawet – przy uporczywym łamaniu zakazu – karę ograniczenia wolności.
Projekt ustawy trafił do Sejmu jesienią ub.r. jako inicjatywa obywatelska koordynowana przez NSZZ "Solidarność".

Teraz ustawa trafi do podpisu prezydenta.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.