Czechy: Będzie druga tura wyborów prezydenckich (akt.)

[2018-01-13 18:26:39]

Zakończyła się pierwsza tura wyborów prezydenckich w Czechach. W drugiej turze zmierzą się Miloš Zeman i Jiří Drahoš. Po zliczeniu wyników z wszystkich okręgów okazało się, że uzyskali oni odpowiednio 38,56 i 26,6 proc. głosów.

Miloš Zeman, dawny lider Czeskiej Partii Socjaldemokratycznej, pełni urząd od 2013 r. Jako prezydent Czech zbliżył się politycznie do Rosji, ostro krytykował migrację z krajów muzułmańskich i decyzję Niemiec o przyjęciu uchodźców. Jego wynik okazał się lepszy niż w pierwszej rundzie wyborów prezydenckich w 2013 r., gdy uzyskał 23 proc. głosów.

Jeśli wybory ostatecznie wygrałby niezależny Jiří Drahoš, profesor chemii, były prezes Akademii Nauk Republiki Czeskiej, oznaczałoby to zmianę obecnej polityki na prozachodnią i zbliżenie do głównego nurtu UE. Drahoš wygrał w Pradze i przyległych do niej gminach.

Z pozostałych kandydatów najlepszy wynik (10,23 proc.) uzyskał były współpracownik Vaclava Havla i dyplomata Pavel Fischer.

9,18 proc. głosów otrzymał kolejny niezależny kandydat, Michal Horáček, dziennikarz, pisarz, i autor tekstów.

Powody do zadowolenia ma lekarz, nauczyciel akademicki i aktywista społeczny Marek Hilšer (8,83 proc.). Ten najmłodszy z kandydatów 41-latek inicjował różne protesty społeczne, m.in. w 2008 przeciwko rządowym planom przekształceń szpitali oraz uczestniczył w misjach medycznych w Kenii. W kampanii opowiadał się m.in. za rozwijaniem w Czechach społeczeństwa obywatelskiego.

Wyniki pozostałych kandydatów nie przekroczyły 10 proc. Największe rozczarowanie panowało w otoczeniu byłego prawicowego premiera Mirka Topolánka, który dostał zaledwie 4,3 proc. głosów.

Wśród dziewięciu kandydatów na urząd prezydenta nie znalazła się ani jedna kobieta.

Frekwencja wyniosła 61,92 proc. Druga tura wyborów odbędzie się w dniach 26-27 stycznia.

Waldemar Chamala

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

21 sierpnia:

1791 - Na Haiti wybuchło powstanie niewolników.

1831 - W Wirginii wybuchło powstanie niewolników pod wodzą Nata Turnera.

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - W przeprowadzonym przez rosyjskich nacjonalistów zamachu bombowym na moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, gł. azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.