Czechy: Będzie druga tura wyborów prezydenckich (akt.)

[2018-01-13 18:26:39]

Zakończyła się pierwsza tura wyborów prezydenckich w Czechach. W drugiej turze zmierzą się Miloš Zeman i Jiří Drahoš. Po zliczeniu wyników z wszystkich okręgów okazało się, że uzyskali oni odpowiednio 38,56 i 26,6 proc. głosów.

Miloš Zeman, dawny lider Czeskiej Partii Socjaldemokratycznej, pełni urząd od 2013 r. Jako prezydent Czech zbliżył się politycznie do Rosji, ostro krytykował migrację z krajów muzułmańskich i decyzję Niemiec o przyjęciu uchodźców. Jego wynik okazał się lepszy niż w pierwszej rundzie wyborów prezydenckich w 2013 r., gdy uzyskał 23 proc. głosów.

Jeśli wybory ostatecznie wygrałby niezależny Jiří Drahoš, profesor chemii, były prezes Akademii Nauk Republiki Czeskiej, oznaczałoby to zmianę obecnej polityki na prozachodnią i zbliżenie do głównego nurtu UE. Drahoš wygrał w Pradze i przyległych do niej gminach.

Z pozostałych kandydatów najlepszy wynik (10,23 proc.) uzyskał były współpracownik Vaclava Havla i dyplomata Pavel Fischer.

9,18 proc. głosów otrzymał kolejny niezależny kandydat, Michal Horáček, dziennikarz, pisarz, i autor tekstów.

Powody do zadowolenia ma lekarz, nauczyciel akademicki i aktywista społeczny Marek Hilšer (8,83 proc.). Ten najmłodszy z kandydatów 41-latek inicjował różne protesty społeczne, m.in. w 2008 przeciwko rządowym planom przekształceń szpitali oraz uczestniczył w misjach medycznych w Kenii. W kampanii opowiadał się m.in. za rozwijaniem w Czechach społeczeństwa obywatelskiego.

Wyniki pozostałych kandydatów nie przekroczyły 10 proc. Największe rozczarowanie panowało w otoczeniu byłego prawicowego premiera Mirka Topolánka, który dostał zaledwie 4,3 proc. głosów.

Wśród dziewięciu kandydatów na urząd prezydenta nie znalazła się ani jedna kobieta.

Frekwencja wyniosła 61,92 proc. Druga tura wyborów odbędzie się w dniach 26-27 stycznia.

Waldemar Chamala

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

19 sierpnia:

1909 - W Warszawie urodził się Jerzy Andrzejewski, prozaik, publicysta, felietonista, scenarzysta, poseł na Sejm PRL I kadencji, współzałożyciel KOR.

1919 - Centralny Komitet Wykonawczy PPS wydał odezwę wzywającą polską klasę robotniczą do udzielenia I Powstaniu Śląskiemu maksymalnej i wszechstronnej pomocy.

1936 - Hiszpania: Federico García Lorca, hiszpański poeta i dramatopisarz, został zamordowany przez bojówkę Falangi.

1937 - Policja otworzyła ogień do chłopów blokujących drogę w Harcie na Podkarpaciu, zabijając dwóch z nich.

1953 - W zaaranżowanym przez CIA i MI6 przewrocie został obalony premier Iranu M. Mosaddegh. Pełną władze w kraju przejął szach M. R. Pahlavi.

1994 - Sri Lanka: Chandrika Kumaratunga objęła funkcję premiera.