GUS: Duży wzrost cen żywności

[2018-01-17 15:31:20]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane o inflacji w grudnia ubiegłego roku. Zgodnie z nimi ceny towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do listopada 2017 roku wzrosły o 0,2% (wobec spadku o 0,6% w analogicznym okresie 2016 r.), a w porównaniu z grudniem ubiegłego roku wzrosły o 2,1%. W listopadzie roczna inflacja wynosiła 2,5%.

W skali roku najbardziej wzrosły ceny żywności i napojów bezalkoholowych – 5,4% (w tym żywności 5,8%), restauracji i hoteli – 2,8%, użytkowanie mieszkania lub domu i nośników energii – 2,6% (w tym nośników energii – 2,6%). Zmniejszyły się ceny odzieży i obuwia – o 4,8% oraz transportu – o 0.8%.

W porównaniu z listopadem 2017 roku najbardziej wzrosły ceny transportu – o 0,7%, a najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – o 1,4%.

Wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych w 2017 r. w stosunku do roku poprzedniego wyniósł 2,0% (wobec spadku o 0,6% w analogicznym okresie 2016 r.) i był wyższy od założonego w ustawie budżetowej o 0,7 pkt proc. Najbardziej wzrosły ceny żywności i napojów bezalkoholowych – o 4,2% (w tym żywności – o 4,6%) oraz transportu – o 3,8% (w tym paliwa do prywatnych środków transportu – o 7,2%). Spadły tylko ceny odzieży i obuwia – o 5,2%

Z cen żywności najbardziej podrożało masło – o 31,0%. Znacznie wzrosły też ceny owoców – o 8,0%, produktów z grupy „mleko, sery i jaja” – o 5,9% (w tym jaj – o 12,9%), jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych – o 5,9%, cukru – 5,5% mięsa – o 4,8% (w tym mięsa wieprzowego – o 8,6%).

Piotr Szumlewicz

Spontaniczny 1 Maja
Wrocław, ul. Zelwerowicza
1 Maja, godz. 12.00-12.20
1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

27 kwietnia:

1848 - Francja zniosła niewolnictwo.

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1968 - Na mocy przyjętego w październiku Abortion Act w Wielkiej Brytanii przerywanie ciąży stało się legalne.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów