Wielka Brytania: Laburzyści nie chcą drugiego referendum ws. brexitu

[2018-01-18 14:06:48]

Lider Partii Pracy Jeremy Corbyn w niedawnym wywiadzie telewizyjnym powiedział, że jego ugrupowanie nie popiera pomysłu rozpisania drugiego referendum ws. Brexitu ani wniosku o pozostanie Wielkiej Brytanii we wspólnym rynku i unii celnej.

Nie popieramy tego, ani nie wzywamy do drugiego referendum. To, czego się domagaliśmy, to poważne głosowanie w parlamencie - oświadczył Corbyn.

Lider laburzystów odmówił też poparcia pozostałych partii opozycyjnych: Liberalnych Demokratów, Szkockiej Partii Narodowej (SNP), Walijskiej Partii Narodowej (Plaid Cymru) oraz Partii Zielonych Anglii i Walii (GPEW), które domagają się przeforsowania w parlamencie wniosku o pozostanie Wielkiej Brytanii we wspólnym rynku oraz unii celnej z UE.

Corbyn stwierdził, że przynależność do wspólnego rynku jest uwarunkowana członkostwem w UE, a ponadto on sam jest krytycznie usposobiony do pewnych aspektów wspólnego rynku, jak restrykcje dotyczące państwowej pomocy dla przemysłu, które - jego zdaniem - Unia narzuca krajom członkowskim.

Wielka Brytania rozpoczęła proces wyjścia z UE 29 marca 2017 r. i powinna opuścić Wspólnotę 29 marca 2019 r.

Od lipca ub. roku Brytyjczycy w większości sondaży odpowiadają, że decyzja o wyjściu z Unii Europejskiej była błędna. "Daily Mirror" opublikował wyniki najnowszego sondażu, z którego wynika, że 55 proc. Brytyjczyków wolałoby, aby Zjednoczone Królestwo pozostało w UE.

Tymczasem brytyjskie media poinformowały, że UE przyjęła zaostrzone wytyczne dotyczące negocjacji ws. wyjścia Wielkiej Brytanii ze Wspólnoty. Jak zaznaczono, unijni negocjatorzy mają większe wymagania w dziedzinie praw obywatelskich i handlu z państwami trzecimi.

Waldemar Chamala

14 października:

1773 - Powstała Komisja Edukacji Narodowej.

1864 - W Strawczynie na Kielecczyźnie urodził się pisarz Stefan Żeromski.

1924 - W Sosnowcu aresztowano działacza komunistycznego Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego.

1930 - W Usulutan urodził się Schafik Handal, salwadorski polityk lewicowy, przywódca FMLN. W 2004 r. nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich.

1943 - W hitlerowskim obozie zagłady w Sobiborze wybuchł bunt więźniów.

1944 - Odbył się zjazd założycielski Szwajcarskiej Partii Pracy.

1947 - Wielki strajk komunikacji miejskiej w Paryżu. Trwał 6 dni. Jednocześnie w innych rejonach Francji wybuchły strajki przeciwko drożyźnie i redukcji przydziałów żywności.

1953 - Izraelscy komandosi przeprowadzili atak na przygraniczną jordańską wioskę Quibya, wysadzając 42 domy, szkołę i meczet, w wyniku czego zginęło 75 Arabów.

1969 - Olof Palme został premierem Szwecji.

1999 - W Londynie zmarł Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.