Wielka Brytania: Laburzyści nie chcą drugiego referendum ws. brexitu

[2018-01-18 14:06:48]

Lider Partii Pracy Jeremy Corbyn w niedawnym wywiadzie telewizyjnym powiedział, że jego ugrupowanie nie popiera pomysłu rozpisania drugiego referendum ws. Brexitu ani wniosku o pozostanie Wielkiej Brytanii we wspólnym rynku i unii celnej.

Nie popieramy tego, ani nie wzywamy do drugiego referendum. To, czego się domagaliśmy, to poważne głosowanie w parlamencie - oświadczył Corbyn.

Lider laburzystów odmówił też poparcia pozostałych partii opozycyjnych: Liberalnych Demokratów, Szkockiej Partii Narodowej (SNP), Walijskiej Partii Narodowej (Plaid Cymru) oraz Partii Zielonych Anglii i Walii (GPEW), które domagają się przeforsowania w parlamencie wniosku o pozostanie Wielkiej Brytanii we wspólnym rynku oraz unii celnej z UE.

Corbyn stwierdził, że przynależność do wspólnego rynku jest uwarunkowana członkostwem w UE, a ponadto on sam jest krytycznie usposobiony do pewnych aspektów wspólnego rynku, jak restrykcje dotyczące państwowej pomocy dla przemysłu, które - jego zdaniem - Unia narzuca krajom członkowskim.

Wielka Brytania rozpoczęła proces wyjścia z UE 29 marca 2017 r. i powinna opuścić Wspólnotę 29 marca 2019 r.

Od lipca ub. roku Brytyjczycy w większości sondaży odpowiadają, że decyzja o wyjściu z Unii Europejskiej była błędna. "Daily Mirror" opublikował wyniki najnowszego sondażu, z którego wynika, że 55 proc. Brytyjczyków wolałoby, aby Zjednoczone Królestwo pozostało w UE.

Tymczasem brytyjskie media poinformowały, że UE przyjęła zaostrzone wytyczne dotyczące negocjacji ws. wyjścia Wielkiej Brytanii ze Wspólnoty. Jak zaznaczono, unijni negocjatorzy mają większe wymagania w dziedzinie praw obywatelskich i handlu z państwami trzecimi.

Waldemar Chamala

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

26 sierpnia:

1789 - Francja: Ogłoszono Deklarację Praw Człowieka i Obywatela.

1883 - W Tarnopolu urodził się Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

1913 - Początek wielkiego strajku dublińskich tramwajarzy pod przywództwem Jima Larkina.

1920 - USA: Kobiety otrzymały prawa wyborcze.

1923 - Ukazał się 1. numer tygodnika "Życie Robotnicze", oficjalnego organu prasowego radomskiej PPS

1930 - Powstała Komunistyczna Partia Filipin.

1940 - Gestapo aresztowało Stanisława Dubois, który stał wówczas na czele socjalistycznej organizacji konspiracyjnej Barykada Wolności.

1941 - Urodziła się Barbara Ehrenreich, amerykańska dziennikarka, pisarka, aktywistka polityczna, feministka.

1944 - Bułgarska Partia Komunistyczna rozpoczęła zbrojne powstanie przeciwko proniemieckiemu rządowi.

1944 - Podczas Powstania Warszawskiego w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza zginęło 5 członków sztabu Armii Ludowej.

2004 - Sąd Najwyższy Chile podtrzymał decyzję o odebraniu immunitetu senatorskiego gen. A. Pinochetowi.

2005 - W pożarze paryskiego wieżowca zamieszkanego przez afrykańskich emigrantów zginęło 17 osób, w tym 14 dzieci.